NRC BOEKEN.NL Rode telefooncel wordt minibibliotheek

phone box FOTO: Mike Cattell Cattell, Mike

Bad Sex Award voor Littells ‘Welwillenden’

‘Het hoofd van een Gorgon... een bewegingloze Cycloop wiens ene oog nooit knippert’. Met deze beschrijving van het vrouwelijk geslachtsorgaan, afkomstig uit Les bienviellantes (De welwillenden), heeft de Frans-Amerikaanse schrijver Jonathan Littell de Bad Sex Award gewonnen, de jaarlijkse Britse prijs voor de bedroevendste seksscène in een roman.

De jury zat duidelijk enigszins in haar maag met de bekroning. Ze noemde het boek over de nazibeul Max Aue, in het Engels The Kindly Ones getiteld, ‘gedeeltelijk het werk van een genie’, maar Littells ‘mythologisch geïnspireerde seksscène op een guillotine’ deed de balans toch naar zijn boek doorslaan. ‘We hopen dat hij het sportief opneemt’, aldus de jury. De shortlist bevatte dit jaar literaire kanonnen als Philip Roth, Amos Oz, Paul Theroux en John Banville.

Littell schreef het boek in het Frans. Hij won er in 2006 de Goncourtprijs mee, de belangrijkste Franse literaire onderscheiding. De juryleden van de Prix Goncourt, zo schrijft The Guardian, werden duidelijk anders getroffen door Littells mythologische metaforen. ‘Als ik nu nog maar stijf word, dacht ik hardop, dan zou ik mijn pik kunnen gebruiken als een pook die in het vuur gloeiend is gemaakt, en deze Polyphemus verblinden die mij tot Niemand heeft gemaakt.’ (MS)

In Arabisch vertaalde boeken in Israël verkrijgbaar

In Israël zullen boeken die in ‘vijandige landen’ zijn vertaald, door een nieuwe wet binnenkort vrij kunnen worden verkocht, meldt Haaretz. Door een oude wet uit 1939, toen het gebied nog door de Britten werd bestuurd, konden boeken van achter ‘vijandige linies’ niet worden verkocht. In de praktijk zorgde de regelgeving ervoor dat Arabische vertalingen van Harry Potter of Pinocchioniet in Israël en in de door Israël bezette Palestijnse gebieden verkrijgbaar waren, evenmin als Arabische vertalingen van Joodse auteurs. Veel Arabische boeken worden vertaald en gedrukt in Syrië of Libanon, landen waar Israël in staat van oorlog mee verkeert. Parlementslid Yuli Tamir, van de Arbeiderspartij, nam het initiatief voor de nieuwe wet. ‘Dit zal een belangrijke wet worden, omdat die de toegang tot literatuur verzekert voor alle burgers. Elke inwoner heeft het recht om literatuur te kunnen lezen in zijn moedertaal. Deze wet zou een einde maken aan het gebrek aan kinderboeken en bellettrie voor Arabische lezers.’ (HC)

E-mailcampagne voor reisboek over New York

‘Waarom zouden Walter Chrysler en Gustav Eiffel en Sint Pieter wel hun naam op hun gebouwen mogen plakken en ik niet? Wat is er mis met Trump?’ Zo begint een e-mail die de redacties van kranten, tijdschriften en andere media maandag ontvingen van Donald Trump. Het was de zoveelste e-mail die ze kregen van bekende, levende of dode, echte of fictieve figuren die iets met New York hebben te maken, zoals King Kong, Theodore Roosevelt, ‘Lady Liberty’ en Peter Stuyvesant.

Verzender van deze e-mails is Lucas Ligtenberg, auteur van de reisgids New York. „Reisgidsen worden zelden besproken in boekenbijlagen,” aldus Ligtenberg. „Ik verstuur overpeinzingen van bekende New-Yorkse figuren en breng die in verband met mijn gids. Bij mijn weten is nog niet eerder zo reclame gemaakt voor een boek.”

Ligtenberg maakt op Google de e-mailadressen aan. „Het werkt goed”, zegt hij. „Niet dat ik nu suf gebeld wordt door de media. Maar ze komen door de spamfilters heen.” Vandaag heeft Ligtenberg zijn laatste e-mail verstuurd. (BH)

Leon de Winter wil ‘Gods Gym’ zelf verfilmen

Leon de Winter gaat de verfilming van zijn roman Gods Gym zelf regisseren, zo meldt producent Kees Kasander. De opnames voor de film zouden medio 2010 plaats moeten vinden in Nederland en Amerika. Als de plannen doorgaan, wordt het de vierde speelfilm van Leon de Winter. Eerder verfilmde hij zijn romans De (ver)wording van de jonge Dürer en Hoffman’s Honger, evenals zijn eigen scenario De Grens. Welke acteurs meewerken is nog niet bekend. God’s Gym vertelt over een scenarioschrijver die in Los Angeles zijn dochter verliest bij een verkeersongeval. Tijdens de verwerking stuit de man op een geheim agent van de Israëlische geheime dienst Mossad, die hem probeert te werven voor een spionageklus. (DL)

OP DE SITE

Het fijne over de hype rond het boek van Sarah Palin, en de nog grotere hype rondom het boek van Jort Kelder en Kees Veenendaal over de vermeende deelname van prins-gemaal Bernhard aan een coup in Indonesië.

M.m.v. Dirk Leyman, Bernard Hulsman, Hans Cottyn en Maartje Somers

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans blog www.depapierenman.be, dat afgelopen week met een Dutch Bloggie werd bekroond.

    • Bernard Hulsman
    • Maartje Somers
    • Dirk Leyman
    • Hans Cottyn