Nederland kort

RIVM: Jongere kiest merk sigaretten vanwege de smaak

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Bijna 70 procent van de rokende jongeren kiest een sigarettenmerk vanwege de smaak van de sigaretten. Dat blijkt uit een internetonderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onder vijfduizend jongeren tussen de 10 en 18 jaar. Deze smaak wordt bepaald door toevoegingen, zoals vanille en menthol. De scherpe smaak van de tabak verdwijnt hierdoor gedeeltelijk en de rook is makkelijker te inhaleren. Op advies van het RIVM wil minister Rouvoet (Jeugd, ChristenUnie) dat het gebruik van deze toevoegingen beperkt wordt. Het instituut adviseert ook de prijs van sigaretten kritisch te bekijken. Zestig procent van de jongeren geeft aan te willen stoppen met roken omdat dit slecht is voor de gezondheid of omdat het te duur is.

Utrecht stemt in met luchtkwaliteitsplan

Door een onzer redacteuren

Utrecht. De Utrechtse raad heeft gisteravond ingestemd met het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht (ALU). Hierin staan maatregelen om in 2015 te kunnen voldoen aan door Europa vastgestelde luchtkwaliteitsnormen. Boven enkele toegangswegen tot de binnenstad wordt nu de maximaal toegestane hoeveelheid fijnstof overschreden. Door de aanleg van een vierbaanstoegangsweg hoopt het college binnen zes jaar te voldoen aan de EU-norm. De kosten voor het luchtkwaliteitsplan bedragen 1,5 miljard euro.

60 slachtoffers Benno L. geïdentificeerd

Den Bosch. De recherche heeft tot nu toe zestig meisjes geïdentificeerd die slachtoffer zijn geweest van ontuchtige handelingen door de Bossche zwemschoolhouder Benno L. De kinderen staan op in totaal 221 filmpjes en duizenden foto’s die bij de verdachte in beslag zijn genomen. Namens 58 meisjes is aangifte gedaan tegen hem. Justitie meldde dat gisteren tijdens een pro-formazitting. Justitie verdenkt L. voorlopig van een enkele verkrachting en ontucht met tientallen leerlingen. (ANP)

Argentijnse piloot: aangifte is uit wrok

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Transavia-collega die piloot Julio P. heeft aangegeven bij justitie, heeft gehandeld uit wrok. Dat schrijft P. in een brief aan zijn collega’s. De Nederlands-Argentijnse piloot zit in Spanje vast op verdenking van het uitvoeren van ‘dodenvluchten’ tijdens het regime van de Argentijnse dictator Videla, eind jaren zeventig. In zijn brief zegt P. dat zijn uitleg over dat regime door collega’s mogelijk ten onrechte is aangezien voor het goedpraten ervan. P. claimt onschuldig te zijn.