Nederland en Europa kort

Brussel waarschuwt voor brand door kerstverlichting

BRUSSEL. Ruim 30 procent van de kerstverlichting in Nederland en vier andere EU-lidstaten is onveilig. Gebruik ervan kan leiden tot elektrische schokken en brand. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Voor het onderzoek werden 196 steekproeven gedaan naar de veiligheid van kerstverlichting in alle prijsklassen. De verlichting werd gecontroleerd op 20 vereisten. Veel van de lampjes faalden. De belangrijkste geconstateerde gevaren zijn elektriciteitsdraden die losraken en daardoor kortsluiting kunnen veroorzaken, te dunne draden die oververhit kunnen raken en vlam vatten en een slechte isolatie van de elektriciteitsdraden. Bij nog eens 40 procent van de kerstverlichting werden minder ernstige tekortkomingen geconstateerd die niet meteen gevaar voor de gebruiker opleveren. De Europese Commissie raadt consumenten aan om goed op te letten wat ze kopen en kerstverlichting bij goed aangeschreven handelaren te kopen. Geadviseerd wordt ook om de kerstverlichting ‘s nachts en bij afwezigheid niet te laten branden. (ANP)

Overleg aanpak zwart geld voorlopig vast

BRUSSEL. EU-overleg over de aanpak van zwartspaarders in Liechtenstein, Zwitserland en andere belastingparadijzen zit voorlopig vast. De Europese lidstaten Oostenrijk en Luxemburg weigeren mee te werken. Zij zijn bang dat ook zij hun bankgeheim verliezen als de EU bij belastingparadijzen inzage eist in banktegoeden van buitenlandse spaarders. Staatssecretaris van Financiën De Jager (CDA) is echter optimistisch dat de enige twee EU-landen die nog een bankgeheim hebben, uiteindelijk door de knieën gaan. De politieke druk op de twee landen wordt steeds groter. „Het is een trein die nog maar één kant op rijdt, en bijna niet meer is tegen te houden.” Luxemburg en Oostenrijk hoeven tot nu toe alleen in specifieke gevallen informatie uit te wisselen met de belastingdiensten van andere landen die vragen hebben over de banktegoeden van buitenlandse spaarders. De meerderheid van de EU-landen wil dat die informatie automatisch wordt uitgewisseld. (ANP)

Steun voor Maastricht als cultuurhoofdstad

MAASTRICHT. De kandidatuur van Maastricht als culturele hoofdstad van Europa 2018 heeft de steun van de omliggende steden (onder meer Aken, Hasselt en Luik) en regio’s in Nederland, Duitsland en België. Maastricht hoopt bij de aanwijzing in 2014 mede dankzij deze brede coalitie als winnaar uit de bus te komen: activiteiten in drie taalgebieden en vijf verschillende cultuurgebieden moeten de diversiteit en rijkdom van Europa laten zien. De partners verlenen financiële steun en gaan de kandidatuur helpen een gezicht geven. Maastricht heeft concurrentie van Utrecht, Den Haag, Almere, Leeuwarden, de Brabantstad en mogelijk Arnhem-Nijmegen. (NRC)