Muziek - En Verder

Mare Liberum

Vier eeuwen geleden publiceerde Hugo de Groot Mare Liberum (De vrije zee) over het zeerecht en volkenrecht. In opdracht van het Haags Toonkunstkoor schreef de Haagse componist Roel van Oosten Mare Liberum op teksten van De Groot over oorlog, vrede, welvaart en de vrije zee, gedichten over de Amerikaanse Burgeroorlog en de Eerste Wereldoorlog, waaronder John McCraes In Flanders Fields. Mare Liberum wordt uitgevoerd bij het Residentie Orkest olv Otto Tausk met René van Zinnicq Bergmann, verteller en solisten Estefanía Perdomo (sopraan) en Frans Fiselier (bariton). Vooraf: Beethovens toneelmuziek bij Schillers Egmont over de Tachtig jarige Oorlog. 11 dec 20u15 Dr Anton Philipszaal Den Haag. Res.: 070 8800333; www.residentieorkest.nl

Christophe Rousset

Les Talens lyriques speelt olv van Christophe Rousset op Sinterklaasavond in het Amsterdamse Concertgebouw t Franse muziek uit de tijd van Louis XIV en Louis XV: Lalande, Campra, Charpentier en Couperin. 5 dec 20u30. Res. 020 6718345

Gautier Capuçon

De Franse cellist Gautier Capuçon is bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest de solist in Tout un monde Lointain (1970) van Henri Dutilleux. Vooraf klinkt Pelléas et Mélisande, een suite uit de toneelmuziek bij het stuk van Maeterlinck, verder: Symfonische dansen van Rachmaninov. De dirigent is Tugan Sokhiev. 11, 12 dec 20u15, 13 dec 14u15 De Doelen Rotterdam res 010 2171717

Pastorale

Violist Gordan Nikolic dirigeert het Nederlands Kamerorkest in een concert met harmoniemuziek Mozarts Don Giovanni, Vier Temperamente van Hindemith en de Symfonie nr 6 'Pastorale’ van Beethoven. Concertgebouw Amsterdam 12, 14,15 dec 20u15; 13 dec 14u15. res."020 6718345

Marcus Miller

is een virtuoos op de bas, maar is van oorsprong klassiek geschoold op de klarinet. Maar hij schreef en produceerde ook, onder meer het legendarische album Tutu (1986) van Miles Davis. Het huidige Tutu Revisited is de naam van de tournee van Marcus Miller, waarin ‘Tutu’ door Miller opnieuw op het podium wordt gebracht. 7 dec., 20u30, Paradiso, Amsterdam. Inl: www.paradiso.nl

The Mars Volta

is een progressieve, invloedrijke rockband. De groep band staat bekend om zijn wilde, energieke shows en complexe conceptalbums. Dit jaar bracht The Mars Volta het vijfde studioalbum uit, Octahedron, volgens de bandleden zelf een ‘akoestische’ plaat. 7 dec., 20u30, 013, Tilburg. Inl: www.013.nl

Laura Jansen

leek zo uit de lucht te komen vallen. De singer/songwriter met haar heldere stem en onverbloemde muzikaliteit studeerde in Boston, woonde in Nashville, maar is ook gewoon Nederlandse. Ze kreeg aandacht met haar liedje Single Girls en haar debuutalbum, een mix van alternatieve popliedjes en mooie pianosongs. 10 dec., 20u30, Paard van Troje, Den Haag. Inl: www. paard.nl

Bako Dagnon

Malinese diva, is eindelijk in Nederland. Ze brak door met haar zesde cd waarop ze voor het eerst haar muziek uitbreidt met de klankkleur van westerse instrumenten. Bako Dagnon oogt en klinkt als een uiterst sterke en warme persoonlijkheid. Haar stem, een tikkeltje rauw, lokt je binnen in de meanderende patronen van de wiegende Mandingmuziek. 4 dec., 9u, Rasa, Utrecht. Inl: www. rasa.nl

Ontzettend Leiden

Lokaal talent uit Leiden presenteert zich in LVC. 10 dec., 21u, Inl: www.lvc.nl