Millers 'Tutu' mist hoeken

Jazz Marcus Miller ‘Tutu Revisited’. Gehoord: 3/12, Tivoli, Utrecht. Herh. 6/12 Oosterpoort, Groningen. 7/12 Paradiso, Amsterdam. ***

Tutu, het album dat Miles Davis in 1986 maakte in zijn elektrische jazzperiode, zorgde voor verdeelde reacties. Verstokte fans zagen hun held steeds meer de popvedette uithangen. Zijn band had een harde funky sound met sterk aangezette synthesizers waarover Davis met zijn versterkte trompet kleurtjes speelde. Vlakke muziek, bestempelden jazzpuristen de hypermoderne koers. Opwindend, vond een nieuw publiek van twintigers, veelal popfans.

De jonge getalenteerde bassist Marcus Miller brak in 1981 door in Davis’ band. Hij produceerde het controversiële Tutu, schreef het merendeel van de nummers en speelde bijna alle instrumenten. Bijna 25 jaar later, in zijn ‘Tutu Revisited’-concert, blijkt de muziek nog steeds actueel: een voedende, zweterige groove, een elastische beat en aanstekelijke thema’s.

In een uitverkocht Tivoli in Utrecht werd Miller geflankeerd door piepjonge musici: trompettist Christian Scott (26), saxofonist Alex Han (21), drummer Ronald Bruner (23). Keyboardspeler Federico Gonzalez Peña (44) is in dit gezelschap de meest ervarene. Een tournee met Miller in dit funkjazz repertoire moet voelen als een bijna ondraaglijke test: spelen voor je leven, in het spoor van de groten.

Coming man Christian Scott bleef teleurstellend achter bij een vurige Alex Han, die het goed begrepen had. Dit soort muziek heeft een zekere bluf en patserigheid nodig, mooie nootjes verzanden. Al was het maar omdat Millers immer opzwepende bas leidt, dwingt en uiteraard veel aandacht opeist.

Veel nummers klonken als een herhaling van de plaat. Splatch kende weliswaar een pittig blazersduel, met Miller cirkelend rond de groove. En ook Hannibal, ook een Miller-compositie van Amandla, was aangenaam om terug te horen.

Nee, Tutu Revisited bood deze avond geen nieuwe muzikale perspectieven. Er werden dienstbaar herinneringen opgeroepen, maar de felheid en nieuwigheid van toen zijn inmiddels gladgestreken.

    • Amanda Kuyper