Make-up en brutale kinderen ongewenst op staatstelevisie Iran

Vrouwen met make-up zijn binnenkort verboden op de Iraanse staatstelevisie, net als „abnormale” muziek en onbeleefde kinderen. Dat heeft het hoofd van de staatsomroep besloten, meldt de Iraanse krant Ettemaad.

Ezzatollah Zarghami, de hoogste manager binnen de invloedrijke staatstelevisie, bracht zijn medewerkers onlangs op de hoogte van het besluit om vrouwelijke presentatoren met gestifte lippen of oogschaduw van de zender af te halen. Volgens hem is het dragen van make-up in strijd met de islam en de wet, hoewel miljoenen vrouwen in Iran zich dagelijks opmaken.

Kinderen die hun ouders tegenspreken zijn ook niet gewenst op de staatstelevisie. „Er mogen geen kinderen meer worden getoond die ouderen in de familie tegenspreken”, zei Zarghami in Ettemaad, een krant die kritisch staat ten opzichte van de regering. Brutale kinderen figureren vaak prominent in de populaire soaps die de staatsomroep uitzendt.

Muziek, altijd een heet hangijzer voor de staatstelevisie, wordt ook aan banden gelegd. „Het verminderen en verfijnen van muziek is onderdeel van onze plannen”, vertelde Zarghami.

Zarghami vroeg zijn managers om minder luidruchtige muziek. „Neem een voorbeeld aan westerse actiefilms, die hebben vaak mooie, kalme muziek. We moeten hen niet in alles gaan nadoen, maar de verfijning van onze muziek moet op de agenda komen.”

De staatstelevisie wordt op dit moment hevig bekritiseerd door voor- en tegenstanders van de regering, die allen zeggen dat de programma’s saai zijn en dat het nieuws wordt gemanipuleerd. Kijkers stemmen steeds meer op buitenlandse, Farsi-talige satellietzenders af, waarvan sommige worden betaald door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Zarghami werd onlangs na een lange periode van onduidelijkheid door opperste leider ayatollah Ali Khamenei herkozen als omroepbaas. Khamenei heeft aangegeven ontevreden te zijn over de staatszenders. „Als ze de realiteit en vooruitgang van het land beter in beeld hadden gebracht, dan zou de hoop van de jeugd en de tevredenheid en trots van het volk significant groter zijn geweest”, zei Khamenei in oktober.