Leren sterven als een samoerai

Dvd Film

Mishima. A Life in Four Chapters

Regie: Paul Schrader€ 9,99 ***

De Japanse auteur Yukio Mishima droomde ervan van zijn leven een kunstwerk te maken, of toch ten minste van zijn dood. In 1970 pleegde hij op de traditionele wijze van een samoerai zelfmoord tijdens een halfbakken poging tot het plegen van een staatsgreep in Japan.

Mishima (1985) van regisseur Paul Schrader begint en eindigt met dat dramatische slothoofdstuk. Op YouTube is gemakkelijk te controleren hoe dicht Schrader daarbij bij de werkelijkheid bleef: het gebouw, de uniformen van Mishima’s private millitie, de vurige politieke rede die de schrijver voor zijn suïcide hield; alles klopt precies.

Daartussen ontvouwt zich juist een hoogst gestileerde film: Mishima’s jeugd, die werd gedomineerd door zijn grootmoeder, is gefilmd in zwart-wit, scènes uit zijn literaire werk juist in uitbundige zuurstokkleuren. Helemaal tot leven komt de schrijver met dit alles niet, maar als intrigerende introductie is de film heel behoorlijk.

    • Peter de Bruijn