Kort nieuws Economie

Accountants ook betrokken bij Fortis-claim

Utrecht, 4 dec. - De Stichting FortisEffect betrekt bij haar claim voor gedupeerde beleggers in Fortis ook de accountantskantoren PwC en KPMG. De stichting houdt de accountants medeverantwoordelijk voor de verkeerde voorlichting aan beleggers in 2007 en 2008, toen de koers van Fortis dramatisch instortte van iets meer dan 30 euro naar minder dan 1 euro. Dat heeft advocaat Adriaan de Gier van de Stichting FortisEffect vandaag laten weten. Het advocatenkantoor De Gier Business Law bereidt namens een groep van ongeveer 1.200 beleggers, verenigd in de Stichting FortisEffect, een schadeclaim voor. (ANP)

Sinterklaas koopt steeds meer online

Ede, 4 dec. - Sinterklaas koopt zijn cadeaus steeds vaker via internet. De onlinewinkels zien hun omzet daardoor wekelijks met 20 procent stijgen. Dat komt neer op een extra omzet van 20 miljoen euro op weekbasis in de periode van 1 november tot en met 6 december in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van een reguliere week behalen zij zelfs 37 procent extra omzet. Dit blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van Thuiswinkel.org, de belangenorganisatie van zo’n duizend bedrijven die hun producten via internet of postorder verkopen. (ANP)

Taiwan steunt e-boekindustrie

Taipei, 4 dec. - Taiwan heeft een programma aangekondigd om bedrijven te ondersteunen die zich met leesapparaten voor elektronische boeken bezighouden. Het gaat om 2 miljard Taiwanese dollars (43 miljard euro). Bedrijven kunnen tot 40 procent subsidie krijgen op ontwikkeling van e-boektechnologie. Dit heeft het Industrial Development Bureau bekendgemaakt. Taiwan speelt een leidende rol als fabrikant van leesapparaten voor elektronische boeken. Zo komen de schermen voor de Amazon Kindle en de Sony e-readers er vandaan. (AP)

Vluchten Emirates vanaf Schiphol

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 4 dec. - Emirates Airlines uit Dubai gaat vanaf 1 mei 2010 dagelijks tussen het emiraat en Schiphol vliegen. Dit heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. De vluchten worden uitgevoerd met een Boeing 777. Emirates vliegt al sinds 1994 met vrachtvliegtuigen op en neer tussen Dubai en Nederland. De maatschappij is sterk op groei ingesteld en bezig een vloot op te bouwen van 58 Airbus A380’s, de superjumbo’s. Dubai is door de economische crisis zwaar getroffen, waardoor het de vraag is of Emirates zijn ambities kan waarmaken.