Kort nieuws Buitenland

Tientallen doden bij aanslag op moskee Pakistan

RAWALPINDI, 4 dec. - Minstens 26 mensen zijn vandaag in Pakistan omgekomen bij een aanslag op een moskee in de garnizoensstad Rawalpindi. Volgens minister van Binnenlandse Zaken, Rehman Malik, bliezen twee personen zichzelf in de moskee op toen daar het vrijdaggebed aan de gang was. In de moskee waren op dat moment vooral soldaten en officieren aanwezig. De reddingsdiensten meldden 39 doden. Pakistaanse troepen zijn de afgelopen tijd, na de start van het offensief tegen de Talibaan in Zuid-Waziristan, getroffen door een reeks aanslagen. In oktober kwamen 19 mensen om bij een aanslag op een een militaire basis, eveneens in Rawalpindi. (AP, Reuters)

EU-hof: tweetal van terreurlijst afhalen

Luxemburg, 4 dec. - De regeringen van de EU-landen hebben een Tunesiër en een Libiër op onrechtmatige wijze op hun zogenoemde terreurlijst gezet. Dat heeft het Europees Hof van Justitie gisteren in hoger beroep bepaald. Opname op de lijst betekent onder meer bevriezing van tegoeden, in dit geval in Ierland respectievelijk Groot-Brittannië. De EU-landen moeten deze sancties opheffen. De Tunesiër stond sinds oktober 2001 op de sanctielijst, de Libiër sinds 2004. Volgens het Hof hebben de EU-regeringen in beide gevallen hun fundamentele rechten op respect voor hun eigendom en op verdediging geschonden. (AFP, AP)

VS teleurgesteld over besluit Zelaya

Washington, 4 dec. - De Verenigde Staten hebben gisteren gezegd teleurgesteld te zijn over het besluit van het Hondurese Congres, woensdag, om Manual Zelaya’s tijdelijke terugkeer als president van het Latijns-Amerikaanse land te blokkeren. In een verklaring schrijft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken „teleurgesteld te zijn over het besluit omdat de VS gehoopt hadden dat het Congres zijn [Zelaya’s, red] terugkeer goed zou keuren”. Zelaya werd eind juni door het leger verdreven. De VS bemiddelden bij een akkoord met de coupplegers. Het akkoord liet het aan het Congres over om te beslissen over een tijdelijke terugkeer, tot aan het eind van Zelaya’s termijn, eind januari. (Reuters)

Rusland herstelt banden Vaticaan

Door onze correspondent

Moskou, 4 dec. - Rusland en het Vaticaan gaan volwaardige diplomatieke betrekkingen met elkaar aan. Dat is het resultaat van het bezoek dat president Medvedev gisteren aan paus Benedictus heeft gebracht. Sinds 1990 had Rusland een officiële vertegenwoordiging bij de Heilige Stoel, maar nu komt er een heuse ambassade, net als het Vaticaan nu een ambassade in Moskou zal openen. Volgens het Vaticaan is het besluit een bevestiging van de goede betrekkingen tussen Rome en Moskou.

Aanslag in Somalië scherp veroordeeld

Mogadishu, 4 dec. - Internationaal is scherp gereageerd op de zelfmoordaanslag gisteren in Mogadishu die zeker 22 mensen onder wie drie Somalische ministers het leven kostte. President Sheikh Ahmed sprak van een „nationale ramp”. De Afrikaanse Unie – die de Somalische regering militair steunt – noemde de aanslag „inhumaan en lafhartig”. In een gezamenlijke verklaring zeiden de VN, VS, EU en Arabische Liga dat zij de Somalische regering onverminderd steunen. Een als vrouw verklede man blies zichzelf gisteren op tijdens een drukbezochte afstudeerplechtigheid in een hotel in Mogadishu. (BBC)

Suu Kyi mag in hoger beroep

RANGOON, 4 dec. - De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi mag in hoger beroep gaan tegen het verlengde huisarrest waartoe de rechter haar had veroordeeld. Dat heeft het hooggerechtshof vandaag in hoofdstad Rangoon bekendgemaakt. De winnares van de Nobelprijs voor de Vrede werd deze zomer tot achttien maanden extra huisarrest veroordeeld, nadat een Amerikaan in strijd met de regels van het huisarrest ongenood in haar huis had gelogeerd. In oktober verwierp een lagere rechtbank een eerder beroep. (AP, AFP)