Kort nieuws Binnenland

Pedoseksueel mag ook niet geweerd uit de Heuvelrug

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 4 dec. - Sytze van der V., de pedoseksueel die ten onrechte uit Eindhoven was geweerd, mag ook niet uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug worden weggestuurd. De rechter heeft gisteren voor de tweede keer een gebiedsverbod van een burgemeester geschorst. Het is volgens de rechter onvoldoende aannemelijk dat het verblijf van de man, in een park met vakantiehuisjes, de openbare orde ernstig zou bedreigen. De uitspraak maakt het moeilijker voor burgemeesters om algemene gebiedsverboden op te leggen voor onbepaalde tijd.

Van der V. was na een zedendelict veroordeeld tot een deels voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van vijf jaar en verplicht toezicht door de reclassering. Omdat zijn zaak nog in behandeling is bij de Hoge Raad kon het toezicht niet worden opgelegd. Onderhandelingen met de man mislukten. Daarop legde eerst de gemeente Eindhoven en daarna Utrechtse Heuvelrug hem een algemeen gebiedsverbod op.

Mexicaanse griep: 2 peuters overleden

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 4 dec. - Opnieuw zijn twee jonge kinderen overleden met de Mexicaanse griep. Het gaat om een tweejarig jongetje en een even oud meisje. Het jongetje was niet ziek en het is onduidelijk of het meisje ziek was, heeft het RIVM vanochtend laten weten. In totaal stierven afgelopen week zes mensen met de Mexicaanse griep. De vier volwassenen van 40 tot 67 jaar die overleden, waren allen al ziek. Het aantal ziekenhuisopnamen van mensen met de Mexicaanse griep is verder afgenomen: 227 opnames deze week, tegen 289 vorige week. Twee weken geleden werden de meeste mensen opgenomen. Volgens het RIVM is het aantal mensen dat de huisarts bezoekt wegens griepachtige klachten afgenomen. De intensiteit van de griep neemt af.

Chronische ziekte bij helft bevolking

Den Haag, 4 dec. - Bijna de helft van de Nederlandse bevolking lijdt aan een chronische ziekte. Van de mensen ouder dan 65 jaar heeft de helft van hen twee of meer chronische ziektes. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS. Chronische gewrichtsontsteking, beroerte, hartaandoeningen en vernauwing van de bloedvaten komen het meest voor in combinatie met andere ziektes. Deze aandoeningen treffen vooral ouderen. Jongeren en mensen van middelbare leeftijd hebben vaker last van eczeem, astma of migraine. Chronische aandoeningen gaan vaak gepaard met andere ziektes. (ANP)

Politievereniging: korpschefs belonen

Den Haag, 4 dec. - De Vereniging van Middelbare en Hoge Politieambtenaren (VMHP) wil hogere salarissen voor de korpschefs in Nederland. Dat zegt voorzitter Sanna Eichhorn in reactie op de commotie die is ontstaan over het declaratiegedrag van de hoofdcommissarissen. „Het salaris van korpschefs is veel lager dan dat van andere directeuren van de overheid in de veiligheidssector”, licht Eichhorn toe. „Het loon van de hoofdcommissarissen blijft in vergelijking ongeveer 25.000 euro per jaar achter.” Als het salaris wordt verhoogd, kan de onoverzichtelijke declaratieregeling volgens haar verdwijnen. (ANP)

Rotterdam voert koopzondagen op

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 4 dec. - Winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam mag voortaan elke zon- en feestdag geopend zijn. Het besluit van de raad gisteren staat op gespannen voet met de wens van het kabinet om het aantal koopzondagen terug te dringen. Het stadsbestuur zegt op te komen voor werkgelegenheid. Het besluit past volgens het college binnen de huidige winkeltijdenwet.

Zwervers gewogen in stad Groningen

Groningen, 4 dec. - Een hulporganisatie in Groningen gaat begin 2010 zo’n driehonderd dak- en thuislozen wegen om te zien of ze te mager zijn. Als hij of zij te mager is, wordt een herstelprogramma gemaakt. „Is het dramatisch, dan schakelen we de GGD in”, aldus de zegsman van de hulporganisatie. (ANP)