Internationaal kort

Rusland: rechters moeten opstappen na kritiek op overheid

Door onze correspondent

Moskou. Twee rechters van het Russische Constitutioneel Hof zijn opgestapt uit hoge functies nadat ze in het openbaar hun onvrede hadden geuit over toenemende druk van de staat op de rechterlijke macht. Het is voor het eerst dat hoge rechters zulke kritiek hebben geleverd. Rechter Anatoli Kononov treedt terug uit het Constitutioneel Hof. Rechter Vladimir Jaroslavtsev neemt ontslag als lid van de Raad van Rechters, een college dat disciplinair toezicht houdt op alle rechters in Rusland. Beiden stapten op onder druk van hun collega’s in het Constitutioneel Hof, die meenden dat met de uitlatingen de ethische code van het Hof was geschonden. In een interview met de Spaanse krant El País zei Jaroslavtsev onlangs dat rechters in toenemende mate onder druk worden gezet door de uitvoerende macht en dat de veiligheidsdiensten het land besturen zoals tijdens de Sovjet-Unie. Kononov werd tot aftreden gedwongen nadat hij het voor Jaroslavtsev had opgenomen in het weekblad Sobesednik.

‘Moslims moeten geld uit Zwitserland halen’

Door onze correspondent

ISTANBUL. De Turkse regering heeft moslims wereldwijd opgeroepen hun geld weg te halen van Zwitserse bankrekeningen uit protest tegen het minaretverbod waartoe de Zwitsers deze week per referendum besloten. „Ik weet zeker dat [deze uitslag van het referendum] onze broeders in moslimlanden zal bewegen hun beslissing te herzien om geld in Zwitserse banken te stoppen”, zei minister Egemen Bagis, Turkijes hoofdonderhandelaar over toetreding tot de EU. Het Zwitserse minaretverbod dat vooral de 100.000 Turkse immigranten treft, is in Turkije opgevat als een aanval op Turkije zelf. President Gül omschreef de uitslag als bewijs dat de „groeiende islamfobie in het Westen zich heeft ontwikkeld tot islamhaat”.

Doden bij explosie in Syrisch busstation

Damascus. Ten minste drie mensen zijn gisteren om het leven gekomen bij een explosie op een bus met Iraanse pelgrims vlakbij de Syrische hoofdstad Damascus. Getuigen zeiden dat er zes doden zijn gevallen nadat de bus werd geraakt door een bomexplosie, vlakbij een shi’itische tombe. De Syrische regering ontkent dat er sprake was van een terreuraanval, maar zegt dat de drie doden zijn gevallen door een klapband. „De bus reed naar een benzinestation om een slappe band op te pompen en hij explodeerde”, zei minister van Binnenlandse Zaken Sayyeda Zainab. (AP)

Doodstraf Oeigoeren om rellen Xinjiang

Peking. Een Chinese rechtbank heeft vijf mensen ter dood veroordeeld wegens moord en andere misdaden tijdens de rellen in de regio Xinjiang in juli. Dat heeft het Chinese persbureau Xinhua gisteren gemeld. Twee anderen zijn veroordeeld tot levenslange celstraffen. De vijf veroordeelden lijken op basis van hun naam Oeigoeren te zijn. De Oeigoeren zijn een Turkse minderheid in China. Bij de rellen, tussen Han-Chinezen en Oeigoeren, vielen 200 doden. Vorige maand executeerde China negen Oeigoeren voor hun rol bij de onlusten. (Reuters)_

Bin Laden is niet hier, zegt premier Pakistan

Londen. Al-Qaedaleider Osama bin Laden houdt zich niet schuil in Pakistan. Dat heeft de Pakistaanse premier Gilani gisteren gezegd tijdens een persconferentie met de Britse premier Brown. Zijn opmerking komt slechts enkele dagen nadat Brown zei dat Pakistan niet genoeg doet om Bin Laden te pakken te krijgen. Veel experts denken dat Bin Laden zich ophoudt in de Pakistaanse stammengebieden, dat werd deze zomer nog eens herhaald door CIA-directeur Leon Panetta. (AP)