Guinee: aanslag op juntaleider Camara

In Guinee is vanochtend onduidelijkheid ontstaan over de fysieke toestand en de locatie van juntaleider Moussa Dadis Camara, nadat Camara gisteravond zou zijn beschoten door een van zijn eigen militairen.

Persbureau Reuters citeerde vanochtend een anonieme Senegalese diplomaat die zei dat Camara in een vliegtuig onderweg was naar Marokko. Dat land is een gebruikelijke bestemming voor leden van de Guinese elite die medische verzorging nodig hebben. Camara zou vergezeld worden door een Senegalese arts.

De minister van Communicatie van Guinee daarentegen zei dat Camara een „eenvoudige medische controle” heeft ondergaan en er prima aan toe is. Camara zou behandeld zijn door medici uit buurland Senegal, die speciaal waren ingevolgen. De minister ontkende berichten van ooggetuigen, dat Camara gisteravond in zijn hoofd is geschoten op een legerbasis in de hoofdstad Conakry.

Volgens een officiële verklaring van de junta werd Camara gisteren licht verwond toen hij werd beschoten door luitenant Aboubacar Toumba Diakite, een voormalige secondant van Camara. Diakite gaf volgens ooggetuigen en mensenrechtenorganisaties leiding aan de militairen die op 28 september in Conakry zeker 157 demonstrerende burgers doodden. Diakite zou zijn ondergedoken.

Het incident onderstreept de groeiende spanningen binnen de junta, die in december vorig jaar via een geweldloze coup aan de macht kwam. Waarnemers vrezen voor een geweldsuitbarsting. (Reuters, AP, AFP, BBC)