Geen onbeperkt noodkrediet voor banken

De Europese Centrale Bank heeft gisteren de eerste stappen bekendgemaakt om enkele crisismaatregelen terug te draaien. Het gaat met name over het terugdraaien van de maatregel om onbeperkt geld te verstrekken aan banken met een looptijd van een jaar. De ECB hield de rente conform de verwachting ongewijzigd op 1 procent.

Dat zei ECB-president Jean-Claude Trichet gisteren in Frankfurt tijdens een toelichting op het rentebesluit. De ECB maakte tevens bekend in maart volgend jaar te stoppen met het onbeperkt verstrekken van liquiditeit met een looptijd van een half jaar.

De ECB heeft nu 670 miljard euro uitstaan bij Europese banken. Normaal – als er geen crisis is – is dat 450 miljard euro. De ECB gaf al twee keer eerder een lening met een looptijd van een jaar uit. Leningen met kortere looptijden worden al langer gegeven en lopen ook nog langer door dan de eenjaarslening.

Volgens Trichet zal de Europese economie volgend jaar iets harder groeien dan tot nu toe gedacht. Europa is officieel uit de recessie (met een groei van 0,4 procent op dit moment) en voor 2010 gaat de ECB inmiddels uit van een groei van 0,1 tot 1,5 procent in de eurozone. In september lag die groeiverwachting nog tussen de -0,5 en 0,9 procent. Een renteverhoging wordt pas verwacht als er een duidelijk economisch herstel is in de eurozone.

„Door de verbeterde omstandigheden in de financiële markten zijn niet alle maatregelen in dezelfde mate nodig als voorheen”, aldus de ECB-president.

Directeur Dominique Strauss-Kahn van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde er onlangs nog voor dat overheden zich niet te snel moeten terugtrekken uit de financiële markten. „Een te vroege exit is kostbaarder dan een te late”, zei Strauss-Kahn.

Trichet reageerde daar gisteren op door te zeggen dat de de Eurepese Centrale Bank „een precieze balanceeract” uitvoert. Hij beschreef het pad dat de ECB nu afloop als „een progressieve, tijdige en geleidelijke uitfasering” uit de onconventionele maatregelen die de bank heeft genomen.

Trichet benadrukte dat van een aanscherping van het monetaire (rente)beleid „absoluut geen sprake is.”