Falend toezicht theater Nijmegen

Het toezicht van de gemeente Nijmegen op de schouwburg en het concertgebouw is in de periode 2001-2009 ver beneden de maat geweest. De gemeente gaf onvoldoende leiding omdat er verwarring was over de rolverdeling tussen de gemeente en Mensec, de organisatie die de zalen beheert.

Dat stelt de enquêtecommissie van de gemeenteraad in het vandaag verschenen rapport ‘Regie zonder script’ over de Nijmeegse ‘schouwburgaffaire’. De directeur van Mensec, Albert Krielen, vertrok in april wegens leugens over zijn cv. Hij zei dat hij had gewerkt als directeur bij Philips in Japan, als schouwburgdirecteur in Enschede en als KLM-piloot. Ook was de raad boos over de ‘buitensporige’ betalingen aan Krielen. Wethouder Peter Lucassen (Financiën, SP) en de raad van commissarissen van Mensec traden af.

„De gemeenteraad is, hoewel niet opzettelijk, onjuist en onvolledig geïnformeerd”, concluderen de onderzoekers. Verder stelt de commissie dat „de gemeente zich een tandeloze tijger heeft getoond.” Mensec is ondanks een reorganisatie en bezuinigingen nog steeds niet gezond.

Krielen ging in 2001 bij Mensec aan de slag. Voor een werkweek van twee dagen kreeg hij ruim 9000 euro per maand. In 2002 werd zijn contract met acht uur uitgebreid voor 3300 euro extra. Daarnaast kreeg hij betaald voor diverse extra projecten, waardoor zijn inkomsten soms opliepen tot boven de 200.000 euro per jaar. „Op vele momenten had dit bij het college bekend kunnen zijn”, aldus de commissie. Eerder zei het college tegen de raad dat Krielen geen extra betalingen ontving en dat zijn vergoeding ver onder de ‘Balkenende-norm’ lag.

Tegen Krielen loopt een onderzoek wegens valsheid in geschrifte en het aannemen van steekpenningen.