Economie kort

Winkels verdienen meer aan eten dan boeren dat doen

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Supermarkten verdienen meer aan voedsel dan boeren of groothandel. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) naar de kosten en marges voor aardappelen, uien, komkommers, paprika’s, appels, brood en eieren. De prijs in de supermarkt is „een veelvoud” van de prijs die boeren krijgen. De LTO, belangenbehartiger van de boeren, ziet de uitkomst van het onderzoek als bevestiging van de eigen visie – namelijk dat de NMa tot dusver geen oog heeft voor de zwakke positie van de boeren, en eenzijdig is gericht op de belangen van consumenten en supermarkten. „Wij willen een gelijke behandeling van consument en producent”, zegt de voorzitter van de LTO, Albert Jan Maat. Ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL, vertegenwoordiger van de supermarkten) is blij met het resultaat, maar legt daarbij de nadruk op een andere constatering van de NMa. De NMa zegt namelijk ook dat de supers niet in staat zijn geweest om de prijzen eenzijdig te verhogen ten koste van producent en consument. Dit bevestigt, aldus het CBL, „dat de kritiek die producenten en politici hebben over de vermeende marktmacht van supermarkten onterecht is. De mythe dat supermarkten zich verrijken ten koste van boeren en tuinders wordt hiermee doorgeprikt.”

AFM haalt uit naar accountants

AMSTERDAM. Grote accountantskantoren hebben steken laten vallen bij het controleren van de boeken van Nederlandse financiële instellingen die zijn geraakt door de kredietcrisis. Zo is gebleken dat accountants niet professioneel en kritisch genoeg waren. Dat zegt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat om de vier grootste accountantskantoren, Deloitte, Ernst & Young, KPMG en PricewaterhouseCoopers. De AFM bekeek achttien controles van jaarrekeningen over 2007. In elf gevallen constateerde de toezichthouder „relevante tekortkomingen”. De toezichthouder roept de kantoren binnenkort op het matje zodat ze verbeteringen kunnen beloven. (ANP)

Ruzie in top van KPN-dochter Ortel

Amsterdam. Een conflict tussen bestuurders en commissarissen van Ortel Mobile is zo hoog opgelopen dat twee van de bestuurders, die tevens oprichter zijn, naar de rechter stappen. De twee bestuurders, met een belang van 35 procent, hebben via de Stichting Administratiekantoor Ortel Mobile een enquêteverzoek ingediend bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam tot onderzoek naar de gang van zaken. Ortel Mobile is voor 65 procent eigendom van KPN en richt zich op allochtone mobiele bellers. (ANP)