Doe niets (en val af)

Pepernoten, kerststollen, oliebollen. Wie op gewicht wil blijven, heeft het niet gemakkelijk in de decembermaand. Gelukkig biedt de wetenschap hulp. Onderzoekers van Université Laval (Canada) ontdekten een onorthodoxe manier om slank te blijven. Proefpersonen werden opgesplitst in drie groepen.

Groep 1: zat op een stoel en deed

niets

Groep 2: las een tekst en vatte die

samen

Groep 3: deed geheugentestjes op

de computer

Het energieverbruik, gemeten aan de hand van het zuurstofgehalte in de uitgeademde lucht, was bij alle groepen hetzelfde. De energie-inname daarentegen verschilde wel. Na afloop van het experiment werd iedereen losgelaten op een lopend buffet. Ze mochten zo veel pakken als ze maar wilden. Groep 2 en 3 aten beduidend meer calorieën dan groep 1. De vermoedelijke verklaring: tijdens geestelijke arbeid hebben de hersenen glucose nodig. We worden hierdoor geprikkeld om te gaan eten, en daarbij eten we meer dan nodig is. Wie niks doet, krijgt die overdreven eetprikkels niet.

Dat lui zijn goed kan uitpakken voor je gewicht, blijkt ook uit een onderzoek van de Universiteit van Chicago. Gezonde, niet-rokende mannen met een normaal postuur brachten twee nachten in het ziekenhuis door. De ene keer mochten ze vier uur slapen, de andere keer tien uur. Hoewel de mannen evenveel te eten kregen, bleek dat de kortslapers ’s ochtends veel meer honger hadden dan de langslapers. Ze hadden vooral trek in energierijk voedsel als ijs, chips en pasta. De oorzaak? Het slaapgebrek had de productie van twee hormonen in de war gestuurd, zo bleek uit bloedmonsters. De kortslapers hadden meer ghreline, een hormoon dat honger opwekt. Van het hormoon leptine, dat signalen rondstuurt dat we genoeg hebben gegeten, was na een korte nacht juist minder aanwezig. Maar maken die hormonen ons ook werkelijk dik? Jazeker, zo bleek in 2004 uit een grootschalig slaaponderzoek van University of Wisconsin. Gemiddeld zijn kortslapers zwaarder dan langslapers. Dus wil je afvallen en heb je een hekel aan de sportschool? Geen probleem: kruip gewoon lekker vroeg in bed.

Rik Kuiper en Tonie Mudde

    • Tonie Mudde
    • Rik Kuiper