Dobberen op de Sabarmatirivier

In this Tuesday, Dec. 1, 2009 photo, a man rests on a makeshift raft, bottom centre left, in a polluted portion of the Sabarmati River in Ahmadabad, India. India will significantly slow the growth of its climate-warming carbon dioxide emissions over the next decade as its economy keeps expanding but it will not accept a binding emissions reduction target, Environment Minister Jairam Ramesh said Thursday ahead of world climate change talks. (AP Photo/Ajit Solanki) AP

Een man ligt op een geïmproviseerd vlot, in de vervuilde Sabarmatirivier in het westen van India. India, economische grootmacht in opkomst, heeft gisteren gezegd in 2020 de uitstoot van broeikasgassen met 20 tot 25 procent te zullen verminderen ten opzichte van 2005.

De verklaring komt aan de vooravond van de klimaatconferentie in Kopenhagen, die maandag weer begint. In de Deense hoofdstad onderhandelen de wereldleiders twee weken over een nieuw klimaatverdrag.

India stond onder druk om cijfers te noemen, omdat China en de Verenigde Staten dat ook deden. Vorige week lieten de VS weten de uitstoot van broeikasgassen tot 2020 te verminderen met 17 procent ten opzichte van 2005. China wil efficiënter met energie omgaan. Zo moet de uitstoot van broeikasgassen per eenheid van het bruto binnenlands product met 40 tot 45 procent afnemen ten opzichte van 2005.