Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Diversen - En Verder

Amsterdam

Waarom is de Russische Kerst zo laat? Aartspriester Sergei Ovsiannikov van de Russisch-Orthodoxe Kerk Heilige Nikolaas van Myra vertelt het verhaal van de Russische kalender en de bijbehorende vieringen in de Hermitage op zaterdag 5 december om 14u. En woensdag 9 december, 20u, loopt Arie van der Ent (uitgever en vertaler Russisch) op zevenmijlslaarzen door de Russische literatuur, in anderhalf uur, met als ankerpunten Jaroslavna's klacht, uit de Middeleeuwen en Anna Achmatova's Requiem, uit het midden van de 20-ste eeuw. Amstel 51. Toegang gratis met een geldig entreebewijs. Inl www.hermitage.nl

Groningen

Afghanistan: De geschiedenis herhaalt zich? Generaal-majoor Mart de Kruif geeft op 7 december (19u15) een lezing in Huize de Beurs over zijn ervaringen in Afghanistan. Ook wordt de documentaire Afghanistan: Land of Wonders gedraaid, waarin Sovjetveteranen terugkijken op hun strijd in Afghanistan. Aansluitend is er een debat olv Jaap de Wilde, hoogleraar Internationale Betrekkingen en Machtspolitiek, met Ehsan Turabaz, consul van Afghanistan, Dick P. Scherjon van de werkgroep Economische Wederopbouw Afghanistan en Mart de Kruif. Toegang is gratis. Inl clio.nl

Den Haag

Is er iets typisch Nederlands aan de manier waarop we deze economische crisis beleven? En hoe gingen Nederlanders door de eeuwen heen om met tegenslagen? Op donderdag 10 december 20u15 geeft James Kennedy, hoogleraar Nederlandse geschiedenis, hierover een lezing in de Kloosterkerk aan het Lange Voorhout. Entree €5. Inl www.kloosterkerk.nl.

Hilversum

Op donderdagavond 10 en 17 december staan er bij Museum Hilversum aan de Kerkbrink kraampjes met Gooise producten, erwtensoep, wijn, speelgoed, boeken en oude foto´s. Het museum is gratis toegankelijk op deze avonden tussen 18-21u, waar de overzichtstentoonstelling Gooise vrouwen in de kunst 1850-2010 te zien is. Inl www.museumhilversum.nl

De Steeg

Kasteel Middachten is van 8 t/m 13 december van 11-19u in kerstsfeer gehuld. Er zijn combinatiebloemstukken in de klassieke interieurs van het kasteel. In de bijgebouwen is een kerstmarkt ingericht. Er is harpspel in de trappenhal, op zaterdagmiddag zingt het koor van de Engelse Kerk Christmas carols en zondagmiddag laten midwinterhoornblazers hun hoorn weerklinken om de boze wintergeesten te verjagen. Entree voor volwassenen € 8 en voor kinderen € 4. Inl www.middachten.nl

Amsterdam

De winnares van de Nobelprijs voor literatuur dit jaar, Herta Müller, is geboren en getogen in Roemenie onder het communistische regime. Zij is afkomstig uit de regio Banat, uit de Duitstalige minderheid. In 1987 moest Herta Müller Roemenie verlaten en sindsdien woont zij in Duitsland. Bestaat er een echte heimat voor Herta Müller, en voor andere schrijvers die na een langdurige ballingschap terugkeren. Discussie over Herta Müller and the Problematics of Homecoming op 8 december om 20u in Spui 25. Spui 25-27. Voertaal: Engels. De toegang is gratis. Res www.spui25.nl

Amsterdam

Op woensdag 9 december is in De Balie een symposium over de staat van de kunstkritiek. ‘s Middag is er Critics Floating in the Virtual Sphere over de ingrijpende gevolgen van de digitale revolutie voor de kunstkritiek. ‘s Avonds wordt gedebatteerd over de toekomst van de kunstkritiek in de dagbladpers. Kleine Gartmanplantsoen 10. Toegang: gratis. Res www.debalie.nl