Buitenland - En Verder

Ludwigshafen

Het geheimzinnige land aan gene zijde van de rede: daar wilden de surrealisten heen. In elk geval in hun kunst. Zij interesseerden zich voor het onbewuste, het verborgene in de mensenziel. Een tentoonstelling in Ludwigshafen omvat niet alleen beeldende kunst, maar ook foto’s en heel veel films. Naast kunstenaars als Salvador Dalí, Max Ernst, René Magritte, Giorgio de Chirico en Man Ray krijgen ook Tsjechen als Jindrich Styrsky, Karel Teige en Toyen de aandacht die zij verdienen. De kleinere tentoonstelling Surrealisme en waanzin hoort er echt bij. Het gaat om de collectie van de arts Hans Prinzhorn. Hij verzamelde kunst van psychiatrische patiënten en de surrealisten lieten zich erdoor inspireren. T/m 14 febr in het Wilhelm-Hack-Museum, Berliner-Str. 23. Inl 0049-6215043045 en www.surrealismus-ludwigshafen.de.

Berlijn

De Chinese ijskunst komt oorspronkelijk uit de stad Harbin. Bij het nieuwjaarsfeest werden tuinen en parken daar traditiegetrouw met ijslantarens versierd. Uit dat gebruik ontstond de kunst van het ijshouwen. Berlijn haalt die kunst in huis met een heus Chinees ijskunstfestival. Tot zes meter hoge beelden en bouwwerken van ijs zijn daar t/m 19 febr te zien. Voor de arena O2 World, Mühlenstr. 12-30. Inl: www.berlin.de.

Leuven

Het documentatie- en onderzoekscentrum voor religie, cultuur en samenleving van de universiteit van Leuven, KADOC, exposeert een prachtige collectie historische foto’s uit alle uithoeken van China. De foto’s werden vanaf eind 19de eeuw gemaakt door Belgische paters op missie, en zijn meestal voorzien van contemporain commentaar. De missionarissen fotografeerden de door hen gebouwde kerken, scholen, werkplaatsen en ziekenhuizen, en vooral de mensen uit hun parochie. Onbedoeld ontstond er een intrigerend beeld van het Chinese leven uit een voorgoed voorbije tijd. T/m 16 jan., KADOC, Vlamingenstraat 39, ma t/m vr 9-17u, za 9-12u30. Inl 0032-16323500 en http://kadoc.kuleuven.be

Brussel

De Antwerpse diamantair en juwelier Sylvio Perlstein woonde in Europa, de Verenigde Staten en Brazilië en verzamelde een uitgelezen collectie kunst. Fotografie neemt daarin een vooraanstaande plaats in. De focus ligt op drie voor de fotografie belangrijke periodes: de jaren twintig en dertig, de conceptuele fotografie van de jaren zestig en zeventig en de hedendaagse fotografie. De expositie in het Museum van Elsene geeft met meer dan 200 originele afdrukken een heel mooi beeld van deze periodes en van het verzamelinzicht van Perlstein. Met werk van onder meer Manuel Alvarez-Bravo, Brassaï, Henri Cartier-Bresson, Man Ray, Vanessa Beecroft, Andy Warhol, Barbara Kruger, Vik Muniz en Nan Goldin. T/m 10 jan, v. Volsemstr 71, di t/m zo 11u30-17u. Inl 0032 25156466 en www.museedixelles.be

Gent

,,Spreken over kunst is geen kunst. Spreken kan kunst zijn, maar dan is het geen spreken over kunst’’, al dus de Amerikaanse kunstenaar John Baldessari. Het citaat is het motto van het in 2000 opgerichte tijdschrift GAGARIN - The Artists in their Own Words. Het SMAK, Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, is vanaf 2010 thuisbasis van het tijdschrift. Het kunstenaarsmagazine bevat speciaal geschreven en ongepubliceerde teksten van (internationale) kunstenaars. De expositie laat álle bladen van het tijdschrift zien en koppelt die aan een selectie werken uit de museumcollectie en bruiklenen van diezelfde kunstenaars. T/m 3 mrt., Citadelpark, di t/m zo 10-18u. Inl 0032 92407601 en www.smak.be