Breuk dreigt in coalitie Hatoyama

In Japan zijn de politieke spanningen over de verplaatsing van Amerikaanse troepen op het eiland Okinawa opgelopen, nu de Sociaal Democratische Partij (SDP) de coalitie van premier Yukio Hatoyama dreigt te verlaten.

De pacifistische SDP wil dat de Amerikaanse mariniers uit Okinawa vertrekken en niet naar een andere locatie op het eiland verhuizen. „Dit onderwerp raakt de fundamenten van de SDP”, zei partijleider Mizuho Fukushima gisteren.

Als het kabinet besluit elders op Okinawa een vervangende basis voor de Amerikanen te vestigen – de huidige helikopterbasis in Futenma ligt een dichtbevolkt gebied – dan „ zullen de SDP en ik een ernstige beslissing moeten nemen”, aldus Fukushima.

Met het dreigement zet de SDP extra druk op premier Hatoyama die moeizame onderhandelingen met de VS voert om de helikopterbasis eventueel naar buiten Okinawa te verplaatsen. De Amerikanen weigeren daar aan mee te werken. Het hele veiligheidsconcept in de Stille Zuidzee zou er door ondermijnd worden.

Als de SDP de coalitie van drie partijen verlaat, dan zou dit de regering-Hatoyama kunnen destabiliseren. Hoewel Hatoyama na de verkiezingen van augustus een machtige positie heeft in het Lagerhuis, heeft hij ook het Hogerhuis (de Japanse Eerste Kamer) voor wetgeving nodig. De alliantie zou na vertrek van de SDP de meerderheid in het Hogerhuis verliezen. De coalitie bezet daar met de vijf zetels van de SDP 125 van de 242 zetels.

Japan en de VS kwamen in 2006 overeen de basis in Futenma te verplaatsen naar kamp Schwab in het dunner bevolkte Henoko, in het noorden van Okinawa.

De bewoners van Futenma ondervinden overlast van de basis die voor lawaai, luchtvervuiling en een gevoel van onveiligheid zorgt. Op Okinawa is een flink deel van de 47.000 Amerikaanse militairen in Japan gelegerd. (Reuters, AP)