boekberichten

Bad Sex Award voor Jonathan Littells ‘Welwillenden’

‘Het hoofd van een Gorgon... een bewegingloze Cycloop wiens ene oog nooit knippert’. Met deze beschrijving van het vrouwelijk geslachtsorgaan, afkomstig uit De welwillenden, heeft de Frans-Amerikaanse schrijver Jonathan Littell de Bad Sex Award gewonnen, de jaarlijkse Britse prijs voor de bedroevendste seksscène in een roman. Littells ‘mythologisch geïnspireerde seksscène op een guillotine’ deed de jury, ondanks de waardering voor het boek, besluiten toch Littell als winnaar aan te wijzen. Op de shortlist stonden dit jaar opvallend veel grote namen: Philip Roth, Amos Oz, Paul Theroux en John Banville. Littell schreef het boek in het Frans. Hij won er in 2006 de Goncourtprijs mee, de belangrijkste Franse literaire onderscheiding.

‘Vijandige’ boeken in Israël verkrijgbaar

In Israël zullen boeken die in ‘vijandige landen’ zijn vertaald, door een nieuwe wet binnenkort vrij kunnen worden verkocht, meldt Haaretz. Door een wet uit 1939 konden boeken van achter ‘vijandelijke linies’ niet worden verkocht. In de praktijk betekende dit dat Arabische vertalingen niet in Israël en in de door Israël bezette Palestijnse gebieden verkrijgbaar waren. Parlementslid Yuli Tamir van de Arbeiderspartij bepleitte een nieuwe wet. ‘Dit zal een belangrijke wet worden, omdat die de toegang tot literatuur verzekert voor alle burgers. Iedere inwoner heeft het recht om literatuur te kunnen lezen in zijn moedertaal. Deze wet zou een einde maken aan het gebrek aan kinderboeken en bellettrie voor Arabische lezers.’

Guardian First Book Award naar Gappah

Ze was niet een van de gedoodverfde kandidaten – voorzover je daar bij een debutantenprijs van kan spreken – maar woensdagavond ging de Guardian First Book Award naar Petina Gappah. De Zimbabweaanse schrijfster en advocate, inmiddels in Genève wonend en werkend, kreeg de prijs voor de verhalenbundel An Elegy for Easterly (vertaald als De danskampioen). Volgens de jury worden Gappahs verhalen ‘gekenmerkt door een soort delicate eenvoud, waardoor je bijna geneigd bent te vergeten dat er een keiharde politieke werkelijkheid wordt beschreven.’

Marketing Excellence Award: dwarsligger

De Dwarsligger, het nieuwe boekenproduct dat in september op de markt kwam, is bekroond met een Marketing Excellence Award 2009 in de categorie innovatie. De Dwarsligger is een compleet boek van acht bij twaalf centimeter dat je overdwars leest: door het boek een kwartslag te draaien, ontstaat een normale bladspiegel. ‘Uitgeverij Jongbloet heeft met de Dwarsligger aangetoond dat er zelfs in boekenland vernieuwing mogelijk is’, aldus de jury, ‘en dat het leescomfort kan verhoogd worden.’ Op dit moment zijn er zo’n twintig titels als Dwarsligger verkrijgbaar, onder meer werk van Nicci French en Jonathan Safran Foer.

Poëzieprijs vernoemd naar Vinkenoog

Winnaars van het jaarlijkse NK Poetry Slam – een prijs voor het beste poëzieoptreden – krijgen voortaan de Gouden Vink. De prijs is vernoemd naar dichter en performer Simon Vinkenoog, die in juli overleed. De eerste Gouden Vink wordt volgende week al uitgereikt door de weduwe van Simon Vinkenoog.

Lees meer op nrcboeken.nl of www.depapierenman.be.