Bernanke: ik reageerde traag

De Amerikaanse centralebankier Ben Bernanke geeft toe dat hij fouten heeft gemaakt en dat deze hebben bijgedragen aan de wereldwijde economische neergang. „Ik zag een crisis van deze ernst en omvang niet aankomen.”

Bernanke zegt dat hij „te langzaam” is geweest Amerikanen te beschermen tegen de bankensector en dat financiële instellingen waar zijn Federal Reserve toezicht op houdt onvoldoende voorbereid waren en te weinig kapitaalreserves hadden. „Dat is een fout die we ook nooit meer maken.”

Bernanke heeft zich eerder op omzichtige wijze over zijn rol in de crisis uitgelaten. Maar de uitgesprokenheid van nu en het getoonde schuldbewustzijn gaan verder dan dat en zijn hoogst ongebruikelijk voor een centralebankier.

Bernanke deed zijn uitspraken tijdens een bijna vijf uur durende en ruzieachtige hoorzitting in het Amerikaanse Congres over Bernanke’s mogelijke tweede ambtstermijn. De centralebankier werd vier jaar geleden door president Bush voorgedragen en nu wil Obama hem houden. Daarvoor is instemming van het Congres nodig.

Naar verwachting komt die instemming er, maar Congresleden en Amerikanen houden de ‘Fed’ mede verantwoordelijk voor het ontstaan, het verergeren en het aanhouden van de economische crisis. Bernanke zegt dat zijn organisatie erger, zoals „een tweede Grote Depressie”, wist te voorkomen maar geeft nu gemaakte fouten toe. „We hebben op geen enkele wijze perfect werk geleverd.”

Ondanks die onorthodoxe ingrepen zit de Amerikaanse economie in de grootste crisis sinds de Depressiejaren.

„De werkloosheid is onze grootste uitdaging”, zegt Bernanke. „Het is het probleem van het moment.” Vandaag wordt naar verwachting bekendgemaakt dat ook vorige maand opnieuw elke dag duizenden banen zijn geschrapt. „Technisch gezien herstelt de economie. Er is groei. Maar het is beslist geen bevredigende situatie.”

    • Freek Staps