Berlijn: aanval in Kunduz was 'niet gepast'

Een luchtaanval in Afghanistan onder Duits commando, waarbij in september veel slachtoffers vielen, was „militair niet gepast”. Dat heeft de Duitse minister van Defensie, Karl-Theodor zu Guttenberg, gisteren in de Bondsdag gezegd.

De bewindsman neemt hiermee afstand van eerdere uitlatingen over deze gebeurtenis, die grote maatschappelijke en politieke beroering veroorzaakte en die de nieuwe regering-Merkel in problemen heeft gebracht.

Op bevel van een Duitse commandant werden in de provincie Kunduz op 4 september twee tankwagens met benzine, gestolen door Talibaanstrijders, onder vuur genomen. 142 mensen werden gedood of gewond. De toenmalige minister van Defensie, Franz Josef Jung, zei dat onder hen geen burgerslachtoffers waren. Hij vond de aanval militair gepast.

Ook zijn opvolger na de verkiezingen van eind september, Zu Guttenberg, was aanvankelijk die mening toegedaan. Maar uit achtergehouden berichten op het departement bleek dat de ambtelijke top meteen wist dat er wél burgerslachtoffers waren, en dat het nog maar de vraag was of de luchtaanval op zijn plaats was.

Zu Guttenberg ontsloeg daarop de hoogste militair en zijn hoogste ambtenaar wegens het achterhouden van informatie. Oud-minister van Defensie Jung, intussen bewindsman op Sociale Zaken, moest opstappen. Zu Guttenberg concludeert nu op grond van de verzwegen berichten dat de aanval „militair ongepast” was. Tegelijk blijft hij achter de commandant staan die de opdracht gaf. „Hij heeft naar beste weten gehandeld ter bescherming van zijn soldaten. Daarom laat ik hem niet vallen.”

Gisteren stemde de Bondsdag in met verlenging met een jaar van het mandaat voor de 4.500 Duitse militairen in Afghanistan. 445 parlementariërs stemden voor; 105 tegen. Er waren 43 onthoudingen. De Duitse missie in Afghanistan is omstreden. De meerderheid van de bevolking is ertegen.

Het mandaat is vooralsnog onveranderd, maar kan volgens minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle worden aangepast na de Afghanistanconferentie die eind januari in Londen wordt gehouden. Mogelijk dat Duitsland dan meer militairen stuurt.