Zelaya niet terug als president

An old woman walks between riot police officers as supporters of Honduras' ousted President Manuel Zelaya protest near the National Congress in Tegucigalpa, Wednesday, Dec. 2, 2009. (AP Photo/Esteban Felix) AP

Manuel Zelaya, de door het leger verdreven president van Honduras, keert definitief niet terug als hoofd van de staat. Dat heeft het Hondurese Congres gisteren bepaald.

Van de 125 Congresleden stemden er 114 gisteren tegen een (tijdelijke) terugkeer van Zelaya. Zijn huidige termijn loopt eind januari af. Daarna wordt hij opgevolgd door de conservatief Porfirio Lobo, van de oppositionele Nationale Partij, die bij (geplande) verkiezingen zondag werd verkozen.

Zelaya werd eind juni door het leger van zijn bed gelicht en in zijn pyjama op het vliegtuig gezet naar Costa Rica. Volgens de coupplegers wilde de linkse Zelaya via een illegaal referendum zijn greep op de macht verstevigen en een socialistisch model in Honduras invoeren naar het voorbeeld van de Venezolaanse leider Hugo Chávez. Zelaya zelf ontkent dat.

In de crisis die volgde, bemiddelden de Verenigde Staten. Eind oktober kwam het tot een akkoord tussen Zelaya en Roberto Micheletti, die na de coup als interimleider werd aangesteld. Daarbij beloofden de VS de verkiezingen van zondag te erkennen op voorwaarde dat het Congres daarvóór nog zou stemmen over Zelaya’s terugkeer. Het Congres heeft dat echter geweigerd en heeft nu dus ook besloten zijn terugkeer definitief tegen te houden.

Zelaya reageerde gisteren woedend. „De politici hebben vandaag een staatsgreep geratificeerd”, zei hij in een verklaring. „Ze hebben Honduras veroordeeld tot een bestaan buiten de wet.” Hij had eerder overigens al gezegd niet terug te keren, al had het Congres daarmee ingestemd, omdat hij anders een coup zou „legitimeren”.

Veel Congresleden hielden gisteren vast aan hun eerdere opvatting dat Zelaya de grondwet wilde wijzigen om zijn macht te blijven behouden. „Mijn stem is [een les, red.] voor iedereen die denkt voor altijd aan de macht te kunnen blijven. Mijn stem is zodat mijn zoon mij kan aankijken en kan zeggen: ‘Pap, je hebt de democratie verdedigd’”, aldus Antonio Rivera van de Nationale Partij.

De crisis in Honduras heeft ook tot spanningen geleid tussen de VS en andere Latijns-Amerikaanse landen. Brazilië, Argentinië en Venezuela verwijten de VS een staatsgreep te legitimeren door de verkiezingen te erkennen. Zij weigeren dat tot op heden. (AP, Reuters)