Winkels verdienen meer aan eten dan boeren

Supermarkten verdienen meer aan voedsel dan boeren of groothandel. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) naar de kosten en marges voor aardappelen, uien, komkommers, paprika’s, appelen, brood en eieren. De prijs in de supermarkt is „een veelvoud” van de prijs die boeren krijgen.

De LTO, belangenbehartiger van de boeren, ziet de uitkomst van het onderzoek als bevestiging van de eigen visie – namelijk dat de NMa tot dusver geen oog heeft voor de zwakke positie van de boeren, en eenzijdig is gericht op de belangen van consumenten en supermarkten. „Wat wij willen is een gelijke behandeling van consument en producent”, zegt de voorzitter van de LTO, Albert Jan Maat.

Ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL, vertegenwoordiger van de supermarkten) is blij met het resultaat van het onderzoek, maar legt daarbij de nadruk op een andere constatering van de NMa. De NMa zegt namelijk ook dat de supermarkten niet in staat zijn geweest om de prijzen eenzijdig te verhogen ten koste van producent en consument. Dit bevestigt, aldus het CBL, „dat de kritiek die producenten en politici in Den Haag en Brussel hebben over de vermeende marktmacht van supermarkten onterecht is. De mythe dat supermarkten zich verrijken ten koste van boeren en tuinders wordt hiermee door de NMa doorgeprikt.”

De NMa zelf wil nu met de sector in gesprek gaan. „Wij hopen met behulp van dit onderzoek een gerichte discussie te hebben over de werking van deze ketens om daarmee de Agrifoodsector als geheel transparanter te maken”, aldus Pieter Kalbfleisch, voorzitter van de NMa.

Eerder dit jaar haalde de mededingingsautoriteit zich de woede van boeren en tuinders op de hals door huiszoeking te doen bij acht verkooporganisaties van tuinders. De NMa vermoedde kartelvorming bij de tuinders bij de verkoop van groente en fruit – ook al wordt in die sector in de huidige recessie met verliezen gedraaid en zijn, zoals de NMa nu bevestigt, de winstmarges bij de supermarkten hoger dan die bij de tuinders. De resultaten van dit kartelonderzoek verwacht de NMa in de tweede helft van 2010.