Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Het Sinterklaasjournaal. Over de intocht, het verblijf en de komende verjaardag van de goedheiligman. Presentatie Dieuwertje Blok. Ned.1 en 3, 17.40-17.56u.

EénVandaag. De Nederlandse Vereniging voor Autisme wil dat de televisie ook het vertrek van Sinterklaas verslaat, omdat autistische kinderen die afsluiting nodig hebben. En een interview met de Amerikaanse econoom Jeremy Rifkin naar aanleiding van de klimaattop van komende maandag. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Franca Treur schreef de roman Dorsvloer vol confetti, over haar jeugd in het orthodox-christelijke milieu van een Zeeuws dorp. Netwerk keert met haar terug naar de plaats van haar jeugd.Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Met Max Pam wordt gesproken over de opschorting van het proces tegen Demjanjuk. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Met tafelheer Giel Beelen ontvangt Matthijs van Nieuwkerk vanavond onder meer hoogleraar sterrenkunde Vincent Icke. Willem van Hanegem komt langs om een lied te zingen. Ned.3, 19.30-20.21u.

Pauw & Witteman. Gasten vanavond zijn onder anderen de advocaat van de Eindhovense zwemleraar die van ontucht met kinderen wordt verdacht, en oud-minister Eduard Bomhoff die een boek schreef over de crisis.Ned.1, 22.55-23.45u.

documentaire

Holland Doc: Ton Sijbrands, dammer. Het damspel heeft Ton Sijbrands roem, vreugde, angst en spijt gegeven. Zijn grootste prestatie is de wereldtitel die hij in 1972 van de Russen afpakte. In 1973 behield hij die titel in een legendarische tweekamp tegen de Sovjet-Rus Andreiko. De strijd tussen de twee eindigde dramatisch: Sijbrands stopte met dammen vanwege de grote spanningen die het dammen op dat niveau met zich meebrengt. Hij schrijft boeken en artikelen over dammen en is nog steeds houder van het wereldrecord blind simultaan dammen. Een terugblik op zijn leven. Ned.2, 22.50-23.45u.

Wonderland: The trouble with mother. De 80-jarige oud-concertpianiste Pauline leeft geïsoleerd in haar met rommel volgestouwde vijfkamerwoning in Zuid-Londen: ze heeft nooit iets kunnen weggooien, zelfs geen klerenhangers of reclamemateriaal, en heeft het uitstekend naar haar zin. Ze verzet zich tegen de pogingen van haar zoon Frederick om haar leven op orde te brengen. Als Frederick bij haar intrekt om de woning uit te mesten ontdekt hij snel dat dit niet niet meevalt. BBC 2, 22.50-23.30

Informatief

Koppen. Een gesprek met een - inmiddels weer herenigd gezin van een moeder en haar drie dochters die in 2008 door hun vader naar Portugal werden ontvoerd, aan de vooravond van de uitspraak in het proces tegen de vader. Verder een reportage over de speurtocht naar jong voetbaltalent en een verslag over de eenzaamheid van veel oudere mensen in grootstedelijke gebieden.Eén, 20.45-21.20u.

Andere tijden: Tomaten en rotte eieren; een bezuinigende minister onder vuur. Geschiedenismagazine. In de jaren tachtig moest er door het kabinet-Lubbers flink worden bezuinigd. Minister Deetman (Onderwijs) kreeg het voor z’n kiezen. Felle demonstraties, scheldpartijen en rotte eieren werden zijn deel.Ned.2, 21.30-22.00u.

cultuur/amusement

The culture show. Kunstcriticus Andrew Graham-Dixon toont zijn favoriete kunstwerken uit de gerenoveerde oostvleugel van het Victoria and Albert Museum. Verder een gesprek met de Duitse architect en meubelmaker Dieter Rams, en de Engelse comédienne Josie Long bespreekt de opkomst van online komedie. Mark Kermode bekijkt op het Isle of Man een speciale première van de nieuwe film Me and Orson Welles, geregisseerd door Richard Linklater. Tot slot een gesprek met operaregisseur Graham Vick over zijn productie van Othello.BBC 2, 20.00-21.00u.

Top 2000 trapt af! Popquiz in een café met drie teams van bekende Nederlanders, aan de vooravond van de Top 2000. Deelnemers: Phil Tilli (Moke) en Joost Zwagerman (schrijver, essayist), Annemieke Schollaardt (3FM) en Roel van Velzen (zanger/pianist), Toine van Peperstraten (Studio Sport) en Dione de Graaff (Studio Sport). Presentatie: Matthijs van Nieuwkerk, Leo Blokhuis. Ned.3, 20.30-21.30u.