Turkije: moslims moeten geld weghalen uit Zwitserland

De Turkse regering heeft moslims wereldwijd opgeroepen hun geld weg te halen van Zwitserse bankrekeningen uit protest tegen het minaretverbod waartoe de Zwitsers deze week per referendum besloten. „Ik weet zeker dat [deze uitslag van het referendum] onze broeders in moslimlanden zal bewegen hun beslissing te herzien om geld in Zwitserse banken te stoppen”, zei minister Egemen Bagis, Turkijes hoofdonderhandelaar over toetreding tot de Europese Unie.

Het minaretverbod in Zwitserland dat vooral de 100.000 Turkse immigranten treft, is in Turkije opgevat als een aanval op Turkije zelf. President Gül omschreef de uitslag als bewijs dat de „groeiende islamfobie in het Westen zich heeft ontwikkeld tot islamhaat.”

De anders zeer diplomatieke EU-onderhandelaar Bagis adviseerde moslims dat ze hun geld beter in Turkse bankrekeningen kunnen steken. „De deuren van de Turkse bankensector staan altijd voor hen open [...] Degenen die hun investeringen in Zwitserland willen herzien, kunnen maar beter aan Turkije denken. Afgelopen jaar gingen veel banken wereldwijd failliet of leden grote verliezen. Niet één Turkse bank ging failliet of leed zelfs verlies.”

Op de vraag of Bagis met zijn oproep tot een boycot christenen niet aanmoedigt hun geld weg te halen van Turkse banken, herinnerde hij eraan dat in Turkije geen verbod geldt voor het bouwen van kerken. Advocaat Kezban Hatemi, die veel rechtszaken voert namens kerken in Istanbul, bevestigt dat. Volgens haar zijn er recent ook geen aanvragen geweest omdat er in Turkije nu meer kerken zijn dan gelovige christenen. Het aantal christenen is begin vorige eeuw gedecimeerd door het bloedbad onder Armeniërs dat bekendstaat als de Armeense genocide. De huidige AK-regering, met haar wortels in de politieke islam, probeert de relaties met de christelijke buurlanden Griekenland en Armenië te verbeteren.