Teleurstelling in Turkije over annuleren reis

De voorzitter van de Turkse Kamerdelegatie die de Nederlandse parlementariërs, inclusief PVV-leider Geert Wilders, in januari zou ontvangen is teleurgesteld over de beslissing om de reis af te gelasten.

„Als een Nederlandse collega vooroordelen heeft over ons land, dan is de beste manier om hem te ontvangen en hem op andere gedachten te brengen”, zegt Yasar Yakis, de voorzitter van de EU-harmonisatiecommissie en gastheer van de delegatie, desgevraagd.

Met uitzondering van de SP stemden de partijen in de Tweede Kamer er gisteren mee in de reis af te gelasten, ook al zouden Kamerleden wel ontvangen worden door Turkse parlementariërs en maatschappelijke organisaties.

De reden voor de annulering is dat de Turkse minister voor Buitenlandse Zaken, de Turkse EU-onderhandelaar noch premier Erdogan Wilders zou willen ontvangen. Een woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de denkbeelden van Wilders eerder „onacceptabel en racistisch”. De Turkse bewindslieden hebben publiekelijk echter geen standpunt ingenomen over het bezoek en het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat „niet formeel” een besluit is genomen over ontvangst van de delegatie.

Ook de voorzitter van de Turkse parlementsdelegatie, Yakis, is niet bekend met een dergelijk besluit. „Het is uiteindelijk aan de ministers of en wie ze willen ontvangen. Ik heb niets vernomen van een besluit. Alleen de samenstellers van het programma voor het bezoek gaven de indruk dat er twijfel bestond bij de betrokken ministers.” Een woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat het een unilaterale beslissing van het Nederlandse parlement is om niet te komen. „Wij hebben geen parlementsleden verboden om naar Turkije te komen, maar we zijn ook niet bereid om de rode loper voor Wilders uit te rollen aangezien de media-aandacht voor hem de rest van de delegatie zal overschaduwen.”

PVV-leider Wilders gaf drie weken geleden aan dat hij mee wilde met het werkbezoek. Het programma was toen voor een deel vastgesteld. Eén van de hoofdthema’s van het werkbezoek was de eventuele toetreding tot de Europese Unie. Delegatieleider Harm Evert Waalkens (PvdA) zegt dat dit besluit is genomen omdat via diplomatieke kanalen is vernomen dat een groot aantal gesprekspartners van regeringszijde de delegatie niet wenst te ontmoeten. „Daarmee is het hart uit ons programma.” Harry van Bommel (SP) is het met die beslissing niet eens. „Gesprekken met regeringsvertegenwoordiger zijn niet altijd de interessantste. We doen onrecht aan de Turkse parlementariërs die ons wel wilden ontmoeten. Zij zijn de vertegenwoordigers van het Turkse volk. We zouden ook andere mensen ontmoeten.” Bovendien denkt hij dat als de delegatie veel aandacht had getrokken, de Turkse autoriteiten uiteindelijk wel het gesprek waren aangegaan. „Nu is er maar één die wint, en dat is Geert Wilders.”

Wilders vindt dat Turkije hiermee aantoont dat het „in geen honderd miljoen jaar” lid mag worden van de EU. „Als je democratische waarden aanhangt, dan ontvang je ook je tegenstanders. Het is een barbaars regime.”

    • Herman Staal
    • Bram Vermeulen