Sport kort

Drie ‘Kazachstaanse’ schaatsers actief bij World Cup in Calgary

CALGARY. Schaatsers Arjan Stroetinga, Jorrit Bergsma en Christijn Groeneveld zijn gisteren vertrokken naar Calgary om daar bij wereldbekerwedstrijden deel te nemen aan de 5 kilometer. De rijders willen in Calgary uitkomen voor Kazachstan. Sergei Tsibenko, vicevoorzitter van de Kazachstaanse schaatsbond, overlegt met voorzitter Ottavio Cinquanta van de internationale schaatsunie ISU om de laatste details in orde te maken. De schaatsers willen zich plaatsen voor de ploegenachtervolging in Vancouver. Als ‘Kazach’ denken ze betere kansen te hebben. Ze moeten eerst individueel aan een kwalificatie-eis voldoen. (ANP)

Noordzee-record zeiljacht Delta Lloyd

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het Nederlandse zeiljacht Delta Lloyd is gisteren in een recordtijd de Noordzee overgestoken. Schipper Bouwe Bekking legde de 105 zeemijlen (200 kilometer) tussen Lowestoft en IJmuiden af in vijf uur, 24 minuten en 18 seconden. Het oude record stond sinds vorig jaar met 5.59,30 op naam van de V60 Pleomax, met schipper Harm Prins. Bekking, een veteraan van zes Ocean Races, had onder anderen Peter van Niekerk en Herbert Dercksen aan boord. De boot werd geholpen door een zuidoostenwind, kracht 5 tot 6.

WADA akkoord met biologisch paspoort

STOCKHOLM. Het wereldantidopingbureau WADA heeft gebruikmaking van het biologisch paspoort, waarin een aantal urine- en bloedwaarden van atleten gedurende langere tijd wordt bijgehouden en de te volgen procedures goedgekeurd. Een onafhankelijke en anonieme commissie van deskundigen kan op grond van opvallende afwijkingen concluderen dat er sprake moet zijn van dopinggebruik en de betreffende sportbond adviseren een sporter te schorsen. Dat is onlangs de Duitse schaatsster Claudia Pechstein als eerste overkomen. (ANP)

Tiger Woods: Ik stelde mijn familie teleur

NEW YORK. Tiger Woods heeft zich op zijn website uitgelaten over de toedracht van zijn merkwaardige auto-ongeluk van afgelopen vrijdag. De Amerikaanse golfer gaf toe dat hij zijn „familie heeft teleurgesteld”. In de media werd gespeculeerd over een buitenechtelijke affaire die de aanleiding zou zijn voor de crash. „Ik heb mijn gezin in de steek gelaten. Het spijt me verschrikkelijk dat ik over de schreef ben gegaan”, aldus Woods in een verklaring. „Ik heb mijn waarden verloochend en me niet gedragen zoals mijn familie verdient.” (ANP)

Basketballer Iverson terug bij Philadelphia

PHILADELPHIA. Basketballer Allen Iverson keert terug bij de Philadelphia 76ers. Iverson vierde tussen 1996 en 2006 zijn grootste successen bij die ploeg. Iverson zei vorige week te stoppen met basketbal na zijn vertrek bij de Memphis Grizzlies. De 76ers verloren echter guard Lou Williams met een blessure en besloten hun voormalige sterspeler terug te vragen. Allen Iverson werd in dienst van Philadelphia 76ers vier keer gekroond tot topscorer van de NBA. (ANP)