Spanning in coalitie stijgt om Uruzgan

De spanning in de coalitie over voortzetting van de Nederlandse militaire missie in Uruzgan loopt snel op na nieuwe verzoeken van hoge Amerikaanse functionarissen daar militair aanwezig te blijven.

Tussen de ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) verhardt zich een meningsverschil over de militaire aanwezigheid in Afghanistan. De PvdA wil volgend jaar hoe dan ook militair weg uit Uruzgan. In een vraaggesprek met deze krant zegt minister Koenders dat Nederland „een goede bijdrage heeft geleverd” en dat nu de aanwezigheid kan worden voortgezet met ontwikkelingsprojecten. Volgens hem heeft het kabinet in 2007 een duidelijke uitspraak over het vertrek van de Nederlandse militairen gedaan en ligt er inmiddels ook een duidelijke Kamermotie.

Verhagen wil echter nog steeds dat Nederland op een of andere manier militair betrokken blijft in Uruzgan. Hij heeft zich geërgerd aan uitspraken van het PvdA-Kamerlid Martijn van Dam, die gisteren zei dat de Amerikaanse regering maar met landen als Frankrijk, Spanje en Italië moet bellen om iets extra’s te doen in Afghanistan. Die hebben volgens hem „veel te weinig” gedaan. Voor de NOS-radio zei Verhagen vanmorgen dat de PvdA’er „de feiten verdraait”. Hij vindt dat Nederland een verzoek van de VS om in Uruzgan te blijven wel serieus moet nemen en „niet bij voorbaat de hoorn op de haak moet gooien”.

President Obama maakte gisteren bekend dat de VS nog eens 30.000 militairen naar Afghanistan willen sturen. NAVO-bondgenoten zouden ook 10.000 man extra moeten leveren. Premier Balkenende kreeg daarover gisteren telefoon van vicepresident Joe Biden. Verhagen werd vorige week al gebeld door zijn ambtgenoot Hillary Clinton. Richard Holbrooke, Amerikaans gezant voor Afghanistan en Pakistan, zei gisteren in Brussel dat hij met Verhagen heeft gesproken over mogelijkheden voor Nederland om in Afghanistan „zijn rol als NAVO-partner [te] blijven spelen”.

De Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, de van oorsprong Nederlandse Ivo Daalder, doet vanmorgen in de Volkskrant een directe oproep. „Nu wij als internationale gemeenschap de inspanningen de komende achttien maanden vergroten, is het niet het moment voor Nederland om te vertrekken of de aanwezigheid te verminderen”, aldus Daalder. De NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken vergaderen morgen over Obama’s verzoek. Italië heeft al 1.000 militairen extra toegezegd.

Interview Koenders: pagina 3

Italië: pagina 5