Sambavoetbal in De Veste

FC Twente verliest in eigen stadion van het Braziliaans getinte Fenerbahçe.

De Uruguayaan Lugano groeit uit tot matchwinnaar.

Fenerbahce's Diego Lugano (L) heads the ball past FC Twente's Bryan Ruiz and and scores 1-0 during their Europa League soccer match at the Grolsche Veste Stadium in Enschede December 2, 2009. REUTERS/Michael Kooren (NETHERLANDS SPORT SOCCER) REUTERS

FC Twente en Fenerbahçe speelden gisteren in De Veste van Enschede om een plek in de volgende ronde van de Europa League. Wie alleen naar de namen en de nationaliteiten van de beide elftallen keek, waande zich echter eerder bij een duel om de Copa Sudamericana. De Nederlandse koploper had met Douglas en Bryan Ruiz vertegenwoordigers uit Brazilië en Costa Rica binnen de lijnen. De Turkse topclub telde met de Brazilianen Roberto Carlos, Fabio Alves Da Silva, Vederson, Alex, Cristian en de Uruguayaan Diego Lugano zelfs zes basisspelers uit Zuid-Amerika.

Het was de Zuid-Amerikaanse verdediger Lugano die met een rake kopbal in de 71ste minuut het duel in het voordeel van Fenerbahçe besliste. De Turkse club is na de 1-0 overwinning al zeker van overwintering in de Europa League. FC Twente moet zich in de nog resterende uitwedstrijd bij Steaua Boekarest zien te verzekeren van de tweede plaats.

Hoewel beide ploegen met de Engelsman Steve McClaren en de Duitser Christoph Daum over coaches uit de Europese school beschikten, was het voetbal van FC Twente en Fenerbahçe bij vlagen Zuid-Amerikaans. Risicovol voetbal. Korte combinaties, de bal één keer raken. Willen winnen in plaats van vooral een nederlaag voorkomen. Op het middenveld zetten geslepen spelers als Kenneth Perez en Alex de lijnen uit. Zelfs de sfeervolle ambiance in De Veste deed met de twee zingende supportersgroepen een beetje Braziliaans aan.

Het idee lijkt perfect. Spelers met de fysieke bouw en de technische kwaliteiten uit Zuid-Amerika halen om ze vervolgens in Europa tactisch bij te scholen. Het Nederlands elftal heeft wat dat betreft de afgelopen decennia veelvuldig geprofiteerd van in Nederland opgegroeide voetballers met Surinaamse roots. Het Europese clubvoetbal ziet vooral Brazilië als de meest vruchtbare grond voor topvoetballers. In de Europese Champions League is dat land met zo’n honderd spelers vertegenwoordigd. Geen Europese natie komt daarbij ook maar in de buurt.

PSV zette in 1988 in het Nederlandse clubvoetbal een trend door de Braziliaanse stervoetballer Romário naar Eindhoven te halen. De spits vervulde net als zijn landgenoot Ronaldo een voorbeeldfunctie. In navolging van de twee Brazilianen trok PSV talloze voetballers uit Latijns-Amerika aan die in de Nederlandse club een springplank zagen naar de absolute top. PSV staat daar in Nederland allang niet meer alleen in.

Bij FC Twente is de inbreng van de Braziliaan Douglas en de Costa Ricaan Bryan Ruiz dit seizoen enorm groot. De grote en sterke vrije verdediger Douglas is zelfs van zoveel waarde voor de club uit Enschede geweest dat de Nederlandse bondscoach Bert van Marwijk hem wel als genaturaliseerde Nederlander een kans zou willen geven in Oranje. De kwikzilverachtige aanvaller Ruiz was de duurste aankoop uit de geschiedenis van FC Twente, maar hij maakt zijn transfersom van circa vijf miljoen euro tot dusver meer dan waar. Zijn spel is aantrekkelijk en efficiënt. Al had hij FC Twente na een uur spelen wel op een voorsprong moeten zetten.

De technische staf van FC Twente moest zich op het vijfde duel in groep H van de Europa League voorbereiden alsof de ploeg op een Braziliaanse tegenstander stuitte. De sambavoetballers van Fenerbahçe lieten zich eerder thuis nog verrassen door FC Twente, maar ze namen gisteren revanche voor de 2-1 nederlaag. ‘De kanaries’ waren onder leiding van spelmaker Alex gisteren een maatje te groot voor FC Twente. De Uruguayaan Lugano maakte het enige doelpunt van de wedstrijd waarin Latijns-Amerikanen als Douglas, Ruiz, Roberto Carlos en Alex tal van mogelijkheden misten.

Bekijk alle uitslagen van gisteravond op www.uefa.com

    • Koen Greven