Rel in Jakarta over Oost-Timor film

De dood van vijf journalisten in 1975 in Oost-Timor blijft een steeds terugkerende irritant in de relaties tussen Indonesië en Australië. Nu is het weer de Australische speelfilm Balibo. De politiek gevoelige film is in Indonesië op zijn minst omstreden, zo bleek gisteren. De censuur van het land, die dateert uit de tijd van de Nieuwe Orde van de 11 jaar geleden afgezette president Soeharto, is nooit opgeheven. Maar nu lijkt zij ook nog steeds te functioneren.

De film is gewijd aan het doodschieten van de journalisten tijdens de annexatie door Indonesië van de voormalige Portugese kolonie. Moedwillig geëxecuteerd door de troepen, volgens de film en daarmee in strijd met de officiële Indonesische interpretatie die ervan uitgaat dat zij zijn getroffen tijdens schermutselingen tussen het Indonesische leger en het rebellenleger Fretilin.

Australische autoriteiten begonnen een paar maanden geleden een nieuw onderzoek naar de dood van de journalisten.

In Jakarta ging gisteren een vertoning van de film, door club van buitenlandse correspondenten, niet door omdat hiervoor geen toestemming was. Vandaag ontkende het Film Censuur Instituut (LSF) volgens de krant Kompas dat een verbod al zou zijn uitgevaardigd. Vandaag zou hierover een besluit vallen.

Zie de trailer van de film op: balibo.com