Negen arrestaties veilinghuis Parijs

Een veilingmeester en acht medewerkers van het Parijse veilinghuis Drouot zijn gisteren gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij handel in gestolen kunst. De politie heeft bij een van de medewerkers thuis La Vague gevonden, een werk van Gustave Courbet met een geschatte waarde van 900.000 euro. Het was zoek sinds 2004.

Het is voor het eerst dat het grootste veilinghuis van Parijs op deze wijze in opspraak komt. De politie kwam in een onderzoek naar de Courbet-diefstal uit bij de organisatie van medewerkers van Drouot, l’Union des commissionnaires de l’Hôtel des ventes Drouot (UCHV), die sinds 1832 vervoer en opslag van te veilen objecten verzorgd. Deze 110 leden tellende vereniging, bijgenaamd de ‘rode boorden’, zou in de loop der jaren de gewoonte hebben ontwikkeld kleine objecten te ontvreemden bij transporten en soms in het veilinghuis zelf. Hun buit werd tijdelijk opgeslagen in een depot buiten de stad en later in de provincie verhandeld.

De gearresteerde veilingmeester wordt verdacht van betrokkenheid bij meer illegale transacties in het veilinghuis zelf. Meestal zou het gaan om objecten van betrekkelijk beperkte waarde, waardoor de diefstal onopgemerkt bleef. De diefstal van in 2004 La Vague van Courbet, een schilderij uit 1869 van een strand met een hoge golf, was een uitzondering op die regel en leidde tot een onderzoek van de politie. De onderzoeksrechter die de zaak op zich heeft genomen, verklaarde gisteren dat de arrestaties „nog maar het begin” zijn van het gerechtelijke onderzoek, dat nu op gang is gekomen.