Nederland kort

Andere verdeling achterstandsgeld basisscholen

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Het extra geld dat basisscholen met achterstanden krijgen, wordt vanaf volgend jaar anders verdeeld. Niet langer de wijk waarin de school staat, maar de achterstandssituatie van leerlingen zal bepalend zijn. Dat heeft staatssecretaris Dijksma (Onderwijs, PvdA) gisteren gezegd in de Tweede Kamer. In maart dit jaar schreef NRC Handelsblad dat het achterstandsgeld, 70 miljoen euro in vier jaar, vaak verkeerd terechtkomt. Sommige scholen met weinig achterstandsleerlingen krijgen tienduizenden euro’s, omdat ze in een ‘arm’ postcodegebied staan. Achterstandsscholen die niet in een arme wijk staan, krijgen niets. Een groot deel van de Tweede Kamer uitte gisteren kritiek op die situatie. Staatssecretaris Dijksma erkende dat de regeling „grofmazig” is. Vanaf oktober volgend jaar begint de staatssecretaris met een proef om het geld te verdelen via het ‘onderwijsnummer’ van de leerlingen.

Schietpartij in Amsterdam-Zuid

Amsterdam. Agenten zijn gisteravond betrokken geraakt bij een schietpartij in het Beatrixpark in Amsterdam-Zuid. Ze maakten jacht op een man die een bedrijf in de Waalstraat had overvallen. In het park werd tussen agenten en de overvaller over en weer geschoten, liet een woordvoerder van de Amsterdamse politie weten. Daarbij raakte een agent lichtgewond. Ook de overvaller werd bij de schietpartij geraakt. Hij ligt met onbekende verwondingen in het ziekenhuis. De man is aangehouden door de politie. Hij is geen onbekende van de politie: in het verleden is hij meerdere keren voor overvallen opgepakt. (ANP)

Zes ton voor vertrek bij Hartstichting

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Hartstichting betaalt voormalig medisch directeur Volkert Manger Cats ruim 600.000 euro vanwege zijn vertrek in 2004. De stichting moet zijn salaris drie jaar lang volledig doorbetalen. Cats verdiende ruim 170.000 euro per jaar en was niet bereid tot een salarisverlaging. De rechtbank stond de Hartstichting niet toe Cats om deze reden te ontslaan. Naast zijn salaris krijgt Cats ook een immateriële schadevergoeding van 50.000 euro. Vorige week werd bekend dat Unicef ruim 350.000 euro betaalde aan salaris en een vertrekregeling voor directeur Henk Franken.

Griepprik bij 76 pct uit risicogroep

Utrecht. Huisartsen hebben tijdens de eerste vaccinatieronde tegen de Mexicaanse griep ongeveer 4 miljoen mensen ingeënt. Dat blijkt uit cijfers die de Stichting Nationaal Programma Griepvaccinatie (SNPG) gisteren presenteerde. Bijna 76 procent van de 5,5 miljoen patiënten uit de risicogroepen heeft de afgelopen weken de eerste vaccinatie gehaald. Volgens de stichting is dit vergelijkbaar met de jaarlijkse opkomst bij de vaccinatie tegen de seizoensgriep.