Nederland kort

Jodiumtabletten voor inwoners tegen gevolgen kernongeval

Goes. Inwoners van acht Zeeuwse en twee West-Brabantse gemeenten krijgen begin volgend jaar jodiumtabletten. De pillen moeten hen beschermen tegen de gevolgen van een mogelijk ongeval in de kerncentrales van Borssele en Doel in België. Dat heeft de Veiligheidsregio Zeeland gisteren besloten. Bij een ongeval kan radioactief jodium vrijkomen dat bijvoorbeeld schildklierkanker kan veroorzaken. De jodiumpillen vertragen de opname van radioactief jodium in de schildklier. De maatregel geldt voor inwoners die binnen een straal van tien kilometer van de kerncentrale in Borssele wonen of een straal van twintig kilometer van de vier centrales in Doel. Hoe de verspreiding van de pillen te werk gaat, wordt nog uitgewerkt. (ANP)

Steeds meer ouderen met alcoholprobleem

Utrecht. Het aantal 55-plussers dat zich met alcoholproblemen meldt bij de verslavingszorg stijgt nog steeds. Volgens het Trimbos Instituut is inmiddels een op de vier cliënten in de zorg ouder dan 55 jaar. In 1999 was dat nog een op de zeven, weet het instituut. Vorig jaar klopten 7.500 oudere drinkers aan voor hulp, in 1999 waren dat er 3.500. De cijfers komen uit het Landelijk Alcohol en Drugs Informatie Systeem en worden vandaag gepresenteerd tijdens een landelijk congres in Nieuwegein. (ANP)

Weerstand CO

2-opslag in Barendrecht blijft

Barendrecht. Minister Cramer (Milieu, PvdA) en haar collega Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) hebben dinsdagavond in Barendrecht de ongerustheid over ondergrondse CO2-opslag niet kunnen wegnemen. Tijdens een onrustige bijeenkomst bleek dat de inwoners van de Zuid-Hollandse plaats fel gekeerd blijven tegen het proefproject. Bij de proef mag Shell de kooldioxide uit de eigen raffinaderij in de Rotterdamse haven onder de grond van Barendrecht opslaan. De inwoners vrezen de risico’s van het gas en denken dat de waarde van hun huis daalt. In een poging die angsten weg te nemen, lieten Cramer en Van der Hoeven extra veiligheidsonderzoeken uitvoeren en gaven half november groen licht voor de proef. (ANP)

Man opgepakt met een miljoen schuld

Den Haag. De Koninklijke Marechaussee heeft een man opgepakt van wie justitie bijna een miljoen euro tegoed heeft. Dat gebeurde gisterenmiddag op de A16 bij Breda toen de man de Belgisch-Nederlandse grens overstak. Hij kon het bedrag niet betalen en zit nu in de cel. De man bleek te zijn veroordeeld in het kader van de Pluk-ze-wet. Deze maatregel wordt toegepast om winsten die zijn verkregen uit criminele activiteiten terug te vorderen. Het gerechtshof in Den Haag had de man veroordeeld tot het betalen van 944.840 euro. Kan hij dat bedrag niet opbrengen, dan kan hij een celstraf van 1.095 dagen tegemoetzien. (ANP)