Nederland en Europa kort

Ministers Financiën zijn het eens over financieel toezicht

BRUSSEL. De EU-ministers van Financiën hebben gisteren een akkoord bereikt over maatregelen om het toezicht op banken en financiële instellingen te verbeteren. Er komen onder anderen drie Europese toezichthouders, die richtlijnen kunnen uitvaardigen en zo nodig ook bindende aanwijzingen kunnen geven aan lidstaten. De aanpak moet een herhaling van de kredietcrisis voorkomen. Het Verenigd Koninkrijk en enkele andere lidstaten hadden moeite met de voorstellen. Met welk compromis zij over de streep zijn getrokken, is nog onbekend. (ANP)

EU wil schoenheffing toch verlengen

BRUSSEL. Een meerderheid van de EU-ministers van Economische Zaken wil toch doorgaan met de importheffing op schoenen uit China en Vietnam. De heffing van 16,5 procent op Chinese schoenen en 10 procent op die uit Vietnam wordt waarschijnlijk met vijftien maanden verlengd. Vorige maand wilde een meerderheid nog een einde aan de heffing maken, maar Duitsland en Oostenrijk zijn van gedachten veranderd. Nederland wil de heffing beëindigen. (ANP)

Geen besluit salaris Europese ambtenaren

Door een onzer redacteuren

Brussel. Nederland is er gisteren niet in geslaagd voldoende andere EU-landen te mobiliseren tegen een mogelijke salarisverhoging voor EU-ambtenaren. Volgende week bespreken de ambassadeurs van de lidstaten de kwestie opnieuw.