Marokko eist excuses Saharaanse activist

De Saharaanse activist Aminatou Haidar, die sinds 15 november paspoortloos in Lanzarote in hongerstaking is, moet de Marokkaanse regering haar excuses aanbieden voor ze haar paspoort terugkrijgt. Dat heeft een hoge Marokkaanse regeringsfunctionaris gisteren voor de Spaanse televisie verklaard.

Haidar , die wel de ‘Gandhi van de Sahara’ wordt genoemd, strijdt voor onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara die in 1975 door Marokko is geannexeerd. De Marokkaanse autoriteiten namen volgens Haidar haar paspoort in beslag toen ze op 13 november bij terugkeer in Laâyoune uit Lanzarote, waar ze een prijs had ontvangen, ontkende dat de Westelijke Sahara Marokkaans is. Haidar (42, moeder van twee kinderen) werd vervolgens door de Marokkaanse autoriteiten op het vliegtuig terug naar Lanzarote gezet, waar zij sindsdien in de luchthaven op suikerwater leeft.

Volgens de functionaris, Abderraham Leibek, leverde Haidar vrijwillig haar paspoort in. De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Taïeb Fassi Fihri, zei tegelijk dat de activist „de juridische en morele consequenties van haar gedrag en haar provocaties” moet dragen.

De Spaanse regering zit erg met de zaak in haar maag. Zij heeft Haidar de Spaanse nationaliteit aangeboden, maar die heeft het aanbod afgewezen. Later heeft Madrid de Marokkaanse regering gevraagd Haidar een paspoort te geven. (AFP, BBC)