Marine arresteert dertien zeerovers

Het marineschip Hr. Ms. Evertsen heeft gisteravond in de Arabische Zee dertien piraten aangehouden die hadden geprobeerd een vrachtschip te kapen. De verdachten zullen voor berechting worden overgebracht naar Kenia of de Seychellen. Dat meldt het ministerie van Defensie.

De piraten werden opgepakt op 275 kilometer ten zuiden van Oman, enkele honderden kilometers van Somalië waar de zeerovers vermoedelijk vandaan komen. De Evertsen was op zoek gegaan naar de piraten nadat het vrachtschip BBC Togo, dat vaart onder de vlag van Antigua en Barbuda, een kaping had afgeslagen. Toen bemanningsleden van de Evertsen de verdachte piratenboot doorzochten, troffen zij volgens Defensie wapens, munitie, enterhaken en ladders aan. Twee Tanzanianen aan boord verklaarden dat zij enkele maanden geleden door de piraten waren gegijzeld en dat hun boot dienst deed als ‘moederschip’.

Na overleg met het Landelijk Parket in Rotterdam werd besloten de piraten aan te houden. De commandant van de Evertsen zal in overleg met het hoofdkwartier van de anti-piraterijmissie van de Europese Unie beslissen of de verdachten worden overgedragen aan Kenia of de Seychellen. Die landen hebben met de EU-missie, Atalanta, een verdrag over de overname en berechting van piraten. De Evertsen voert tot eind december het commando over Atalanta.

Lees meer over piraterij op nrc.nl/piraterij