Kritiek RvS op AOW-plannen

De Raad van State heeft kritiek op de manier waarop het kabinet de AOW-leeftijd wil verhogen. De leeftijd moet sneller naar 67 jaar worden opgetrokken en de raad vindt dat de groep ‘babyboomers’ ten onrechte wordt ontzien. Gisteren stuurden minister Donner (Sociale Zaken, CDA) en staatssecretaris Klijnsma (PvdA) het wetsontwerp en het advies van de Raad van State naar de Tweede Kamer. Het kabinet wil de AOW over tien jaar in twee stappen verhogen: in 2020 naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar. Mensen geboren voor 1 januari 1955 worden ontzien. De Raad van State is voorstander van langer doorwerken maar vindt dat de lusten in het huidige wetsvoorstel teveel bij een „relatief grote categorie ouderen” komen te liggen, terwijl jongere generaties „volledig” voor de lasten moeten opdraaien. Klijnsma zei dat voor een lange overgangstermijn is gekozen, zodat sociale partners een beter loopbaanbeleid kunnen ontwikkelen. (NRC)