Krant steunt op ANP

Een toenemend aandeel van nieuws- en achtergrondartikelen in de landelijke dagbladen is gebaseerd op berichtgeving van persbureau ANP. Dat blijkt uit een onderzoek naar brongebruik in het nieuws, door de Nederlandse Mediamonitor van Het Persinstituut.

Van bijna 60.000 artikelen uit 2006 tot 2008 is nagegaan of en in welke mate ze afstamden van berichten van het ANP. Bijna 17.000 artikelen, vooral over sport, economie en buitenland, waren (deels) gebaseerd op een bericht van het persbureau. Het percentage ANP-berichtgeving in de kranten steeg volgens de Mediamonitor tussen 2006 en 2008 van gemiddeld 31 naar 36 procent. Het aandeel was het laagst in NRC Handelsblad en de gratis krant De Pers (20 procent) en het hoogst in de gratis kranten Metro (40 procent) en Spits (46 procent).

De trend van toenemende afhankelijkheid van één bron baart de onderzoekers zorgen. „Juist voor politiek nieuws is het van groot belang dat uit meerdere bronnen wordt geput”, schrijven de onderzoekers.

Het ANP verkeert in moeilijkheden doordat grote afnemers, zoals de NOS en de Persgroep Nederland (uitgever van onder meer deze krant), minder voor de diensten willen betalen.