Kort nieuws Sport

FIFA roept hulp van Interpol in tegen omkoping

KAAPSTAD, 3 dec. - De wereldvoetbalbond heeft Interpol ingeschakeld om het illegaal gokken op voetbalwedstrijden te bestrijden. Dat maakte FIFA-voorzitter Sepp Blatter giseren bekend. De internationale politieorganisatie gaat samen met de FIFA een taskforce opzetten om de voetbalwereld te vrijwaren van omkoping. Interpol raakte betrokken bij de zaak door geruchten dat criminele bendes achter deze omkoopschandalen in het voetbal zitten. Het openbaar ministerie in Bochum maakte vorige maand bekend dat in ongeveer 200 Europese duels mogelijk sprake is van beïnvloeding door buitenstaanders. In Nederland zijn twee duels in de eerste divisie als verdacht aangemerkt. (ANP)

Agressie fans rond duel van FC Twente

ENSCHEDE, 3 dec. - De ME is gisteravond na de voetbalwedstrijd tussen FC Twente en Fenerbahçe verschillende keren in actie gekomen om confrontaties tussen supporters te voorkomen. Buiten het stadion de Veste in Enschede was de sfeer een uur lang grimmig. Honderden fans van beide clubs stonden tegenover elkaar. De ME voerde charges uit. Tegen tien uur keerde de rust weer bij het stadion. Eerder op de dag was het ook al onrustig in het centrum van Enschede. Hierbij werden meerdere aanhoudingen gepleegd. Ook raakte één persoon gewond. (ANP)

WADA akkoord met biopaspoort

STOCKHOLM, 3 dec. - Het mondiale antidopingbureau WADA heeft de gebruikmaking van het biologisch paspoort, waarin een aantal urine- en bloedwaarden van atleten langere tijd worden bijgehouden, en de te volgen procedures gisteren goedgekeurd. Een onafhankelijke en anonieme commissie van deskundigen kan op grond van opvallende afwijkingen concluderen dat sprake moet zijn van doping en de sportbond adviseren tot schorsing over te gaan. (ANP)

Zeiljacht breekt Noordzeerecord

IJMUIDEN, 3 dec. - Het Nederlandse zeiljacht Delta Lloyd is gisteren in een recordtijd de Noordzee overgestoken. Schipper Bouwe Bekking begon met zijn bemanning, onder wie Herbert Dercksen, in het Engelse Lowestoft en finishte na 200 kilometer (105 nautische mijl) en 5.36,18 uur in IJmuiden. (ANP)