Kort nieuws Kunst

Euroregio steunt Maastricht als cultuurhoofdstad

Door onze correspondent

MAASTRICHT, 3 dec. - De kandidatuur van Maastricht als culturele hoofdstad van Europa 2018 heeft de steun van de omliggende steden (onder meer Aken, Hasselt en Luik) en regio’s in Nederland, Duitsland en België. Maastricht hoopt bij de definitieve aanwijzing in 2014 mede dankzij deze brede coalitie als winnaar uit de bus te komen: activiteiten in drie taalgebieden en vijf verschillende cultuurgebieden moeten de diversiteit en rijkdom van Europa laten zien. De partners verlenen financiële steun en gaan de kandidatuur helpen een gezicht geven. Maastricht heeft concurrentie van Utrecht, Den Haag, Almere, Leeuwarden, de Brabantstad en mogelijk Arnhem-Nijmegen.

Openbaar afscheid van Shaffy in Carré

AMSTERDAM, 3 dec. - Maandag is er gelegenheid afscheid te nemen van de dinsdag overleden Ramses Shaffy. In theater Carré zal zijn lichaam tussen 16.00 en 19.00 uur in een gesloten kist aanwezig zijn. Dinsdag wordt Shaffy in besloten kring begraven. Rond het afscheid wordt volgens zijn manager verder niets georganiseerd. „Het is puur een laatste tocht langs de kist. Geen sprekers of ander programma.” Hij sluit niet uit dat er later nog een evenement ter herdenking komt. (ANP)

‘Komt een vrouw’ 289.000 bezoekers

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 3 dec. - Komt een vrouw bij de dokter heeft in de eerste week 289.000 bezoekers getrokken. De film had volgens distributeur BFD na vier dagen al 200.286 bezoekers getrokken, een record voor een Nederlandse film. Regisseur Reinout Oerlemans kreeg al een Gouden Film, de prijs voor films die 100.000 bezoekers trekken.

Recordprijs voor bundel Baudelaire

Parijs, 3 dec. - Op een veiling in Parijs is dinsdag een originele editie uit 1857 van Les Fleurs du mal van de Franse dichter Charles Baudelaire verkocht voor 775.000 euro. Op de veiling zijn verder in totaal s180 brieven, boeken en objecten van de dichter verkocht. De veiling bracht 4 miljoen euro op, het dubbele van de verwachtingen. (AFP)