Kort nieuws Economie

General Motors wil 600 mln bijdragen aan sanering Opel

Berlijn, 3 dec. - Het Amerikaanse autoconcern General Motors heeft 600 miljoen euro beschikbaar om een herstructurering bij dochterbedrijf Opel door te voeren. GM zegt in totaal 3,3 miljard euro nodig te hebben om het noodlijdende Opel te reorganiseren. Het ontbrekende bedrag moet van Europese overheden komen. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken, Rainer Brüderle, gisteren gezegd. Volgens Brüderle moet GM Duitsland nog overtuigen dat het concern garanties afgeeft voor te ontvangen staatssteun. (ANP) Pagina 17

Limburg start innovatiefonds

Door onze correspondent

Maastricht, 3 dec. - De provincie Limburg heeft vandaag het Innovatiefonds Limburg opgericht. Dat stelt 20 miljoen euro beschikbaar voor baanbrekende vernieuwingen in kleine en middelgrote bedrijven. Aanvragen worden beoordeeld door een adviescommissie onder voorzitterschap van Gerlach Cerfontaine, oud-topman van Schiphol en tegenwoordig hoogleraar Regional Innovation Policy aan de Universiteit Maastricht. Het fonds draagt maximaal de helft van de kosten van innovatieprojecten en nooit meer dan 4 miljoen euro.

Personeel Zalco wijst loonoffer af

Goes, 3 dec. - Ruim 300 werknemers van de aluminiumsmelter Zalco in Vlissingen hebben zich gisteravond tijdens een vakbondsbijeenkomst in Goes eensgezind uitgesproken tegen het loonoffer dat de directie van hen vraagt. Het gaat om leden van FNV Bondgenoten, de CNV Bedrijvenbond en De Unie. De werknemers willen niet volgend jaar 17,4 procent van hun salaris inleveren om het bedrijf er weer bovenop te helpen. Zalco kampt met de recessie en met hoge energieprijzen. (ANP)

Ruzie in top van KPN-dochter Ortel

Amsterdam, 3 dec. - Een conflict tussen bestuurders en commissarissen van de aanbieder van mobiele telefonie Ortel Mobile is zó hoog opgelopen dat twee van de bestuurders, die tevens oprichter zijn van Ortel Mobile, naar de rechter stappen. De twee bestuurders, die nog een belang van 35 procent in het bedrijf hebben, dienden via de Stichting Administratiekantoor Ortel Mobile een enquêteverzoek in bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam tot onderzoek naar de gang van zaken bij Ortel Mobile. Dat maakten zij gisteren bekend. Ortel Mobile is voor 65 procent eigendom van KPN en richt zich op allochtone mobiele bellers in Nederland, België en Duitsland. (ANP)