Kort nieuws Buitenland

Drie ministers omgekomen bij aanslag in Somalië

Mogadishu, 3 dec. - Drie ministers van de Somalische regering zijn vanochtend gedood bij een aanslag in de hoofdstad Mogadishu. Dat hebben regeringsfunctionarissen bevestigd. Onbevestigde berichten spraken van nog eens zes tot elf andere doden. De aanslag vond plaats in een hotel waar een drukke afstudeerceremonie van een universiteit aan de gang was. De gedode ministers zijn de ministers van Onderwijs, Hoger Onderwijs en Gezondheidszorg. De aanslag was vanochtend nog niet opgeëist. De zwakke regering is regelmatig doelwit van aanslagen door radicaal-islamitische opstandelingen. (Reuters, AP, BBC)

Iran: celstraffen voor journalisten

Teheran, 3 dec. - Een Iraanse hoofdredacteur die zeer kritisch staat ten opzichte van president Ahmadinejad, is tot negen jaar cel veroordeeld omdat hij zou hebben aangezet tot onrust na de omstreden presidentsverkiezingen in juni. Dat heeft zijn advocaat gisteren bekendgemaakt. Saeed Laylaz, wiens krant Saymaz vorige maand werd verboden, is een van meer dan honderd activisten en oppositieaanhangers die sinds de zomer worden berecht in verband met de protesten tegen Ahmadinejads herverkiezing. Een tweede journalist, Hengameh Shahidi, kreeg zes jaar en drie maanden. Shahidi is een adviseur van de verslagen presidentskandidaat Mehdi Karroubi. (Reuters)

Ruzies vertragen verkiezingen Irak

bagdad, 3 dec. - De missie van de Verenigde Naties in Irak heeft 27 februari voorgesteld als nieuwe datum voor de parlementsverkiezingen en een dringend beroep gedaan op de politici hun ruzies over de kieswet bij te leggen. Volgens de Iraakse grondwet moeten de verkiezingen uiterlijk in januari worden gehouden. Maar doordat de politici het niet eens kunnen worden over onder andere het aantal gegarandeerde zetels voor de miljoenen Irakezen in het buitenland, is dat niet meer mogelijk. Door uitstel van de verkiezingen komt de organisatie van de Amerikaanse troepenterugtrekking uit Irak in problemen. (AFP, Reuters)

India: arrestatie rebellenleider

Door onze correspondent

NEW DELHI, 3 dec. - India heeft vanochtend de arrestatie bevestigd van Arabinda Rajkhowa, een van de belangrijkste leiders en oprichters van het Verenigde Bevrijdingsfront van Assam (ULFA). De organisatie wordt verantwoordelijk gehouden voor tal van dodelijke aanslagen in Oost- India. Rajkhowa werd vermoedelijk opgepakt in Bangladesh. In dat land heeft een deel van het ULFA-kader zich teruggetrokken. Delhi heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Beiroet: Hezbollah houdt wapens

Beiroet, 3 dec. - De nieuwe Libanese regering van nationale eenheid van premier Hariri heeft in haar beleidsdocument het recht van de shi’itische organisatie Hezbollah vastgelegd om haar wapens te behouden als tegenwicht tegen de dreiging van Israël. In verschillende resoluties heeft de Veiligheidsraad van de VN juist de ontwapening van Hezbollah geëist. Hezbollah, dat zelf ook aan de regering deelneemt, zou beschikken over tienduizenden raketten. (AP)

New York wil geen homohuwelijken

New York, 3 dec. - In New York blijft het homohuwelijk verboden. Senaatsleden van de Amerikaanse staat blokkeerden gisteren een wetsvoorstel om het homohuwelijk te legaliseren. In het overwegend Democratische deelstaatparlement was de wet eerder wel aangenomen. Alleen in Vermont, Connecticut, Massachusetts, Iowa en New Hamsphire mogen homoseksuelen nu trouwen. (BBC)

Doodstraf in China om rellen Xinjiang

Peking, 3 dec. - Een Chinese rechtbank heeft vandaag opnieuw vijf mensen ter dood veroordeeld voor hun betrokkenheid bij het etnisch geweld in de provincie Xinjiang in juli. Bij de rellen, tussen Han-Chinezen en Oeigoeren, vielen bijna 200 doden. Vorige maand executeerde China ook al negen betrokkenen. (Reuters)