Kort nieuws Binnenland

Zestig slachtoffers ontucht Benno L. nu geïdentificeerd

Den Bosch, 3 dec. - De recherche heeft tot dusver zestig meisjes geidentificeerd die slachtoffer zijn geweest van ontuchtige handelingen door de Bossche zwemschoolhouder Benno L. De kinderen staan op in totaal 221 filmpjes en duizenden foto’s die bij de verdachte in beslag zijn genomen. Namens 58 meisjes is aangifte gedaan tegen hem. Justitie meldde dat vandaag over de stand van het onderzoek tijdens een pro-formazitting. Op materiaal dat heimelijk is gemaakt, staan verder enkele tientallen nog onbekende meisjes maar volgens justitie staan op die beelden geen strafbare handelingen. Justitie verdenkt L. voorlopig van een enkele verkrachting en ontucht met tientallen zwemschoolleerlingen. (ANP)

Jodiumtabletten tegen kernongeval

Goes, 3 dec. - Inwoners van acht Zeeuwse en twee West-Brabantse gemeenten krijgen begin volgend jaar jodiumtabletten. Dat heeft de Veiligheidsregio Zeeland gisteren besloten. De pillen moeten de inwoners beschermen tegen de mogelijke gevolgen van een ongeval in de kerncentrales van Borssele en Doel in België. De jodiumpillen vertragende opname van radioactief jodium in de schildklier. De maatregel geldt voor inwoners die binnen een straal van tien kilometer van de kerncentrale in Borssele wonen of een straal van twintig kilometer van de vier centrales in Doel. (ANP)

Voorzitter school As-Siddieq weg

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 3 dec. - De voorzitter van de Amsterdamse basisschool As-Siddieq, Abdel Rahman El Shershaby, is samen met zijn zoon uit het schoolbestuur gestapt. Wethouder Lodewijk Asscher (onderwijs, PvdA) had eerder aangedrongen op een bestuurswissel. Zowel het Rijk als de gemeente Amsterdam heeft in augustus van dit jaar subsidies aan As-Siddieq ingetrokken, wegens een gebrek aan lessen in burgerschap en ondermaats onderwijs. Staatssecretaris Dijksma (Onderwijs, PvdA) heeft laten weten dat ze „weinig vertrouwen” heeft in het nieuwe bestuur.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het bericht Voorzitter school As-Siddieq weg (3 december, pagina 2) staat dat Abdel Rahman El Shershaby en zijn zoon uit het bestuur van de Amsterdamse basisschool As-Siddieq stapten. Abdel Rahman is de zoon, zijn vader heet Mahmoud.

Jongere kiest merk sigaret om smaak

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 3 dec. - Bijna zeventig procent van de rokende jongeren kiest een sigarettenmerk vanwege de smaak van de sigaretten. Dat blijkt uit een internetonderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onder vijfduizend jongeren tussen de 12 en 19 jaar. De smaak wordt vaak bepaald door toevoegingen, zoals vanille. Het RIVM vindt daarom dat het gebruik van deze toevoegingen beperkt moet worden. Ook de prijs van de sigaretten is voor jeugdige rokers belangrijk. Zestig procent van de ondervraagde jongeren geeft aan te willen stoppen met roken omdat het slecht is voor de gezondheid of omdat het te duur is.

Boete voor school na foute schorsing

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 3 dec. - Het Don Bosco College in Volendam moet 12.000 euro betalen aan een leerling die ten onrechte was geschorst. Dat heeft de rechtbank Haarlem bepaald. De leerling werd geschorst nadat in de school een bootfakkel werd afgestoken. De leerling in kwestie werd vrijgesproken van betrokkenheid bij het incident en hij vervolgde het schooljaar op het Luzac College. Het Don Bosco College moet nu driekwart van die particuliere opleiding betalen. De school overweegt in hoger beroep te gaan.

Argentijnse piloot: aangifte is uit wrok

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 3 dec. - De Transavia-collega die piloot Julio P. heeft aangegeven bij justitie, heeft gehandeld uit wrok. Dat schrijft P. in een brief aan zijn collega’s. De Nederlands-Argentijnse piloot zit in Spanje vast op verdenking van het uitvoeren van ‘dodenvluchten’ tijdens het regime van de Argentijnse dictator Videla, eind jaren zeventig. In zijn brief zegt P. dat zijn uitleg over dat regime door collega’s mogelijk ten onrechte is aangezien voor het goedpraten ervan. P. claimt onschuldig te zijn en stelt dat hij „de militaire dictatuur en de inhumane methoden” van Videla altijd openlijk heeft bekritiseerd.