Kort Europees

Steun EU voor werkloze arbeiders bouwer Heijmans

BRUSSEL. - De begrotingscommissie van het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd met bijna vier ton steun aan 435 ontslagen werknemers van bouwonderneming Heijmans. Hiermee worden deze geholpen een nieuwe baan te vinden. Het geld komt uit het globaliseringsfonds. Doel is steun te geven aan werknemers die hun baan verliezen door structurele veranderingen in de wereldhandelspatronen. Nederland voerde aan dat de bouwsector als een van de eerste economische sectoren is getroffen door de crisis, en vroeg steun voor gedwongen ontslagen werknemers van Heijmans tussen januari en mei 2009. (ANP)

Heffing schoenen toch verlengd

BRUSSEL. - Een meerderheid van de EU-ministers van Economische Zaken wil toch doorgaan met de importheffing op schoenen uit China en Vietnam. De heffing van 16,5 procent op Chinese schoenen en 10 procent op die uit Vietnam wordt waarschijnlijk met vijftien maanden verlengd. Vorige maand wilde een meerderheid nog een einde aan de heffing maken, maar Duitsland en Oostenrijk zijn van gedachten veranderd. Nederland wil de heffing beëindigen. (ANP)

Overleg aanpak zwart geld vast

BRUSSEL. - EU-overleg over de aanpak van zwartspaarders in Liechtenstein, Zwitserland en andere belastingparadijzen zit voorlopig vast. Oostenrijk en Luxemburg weigeren mee te werken. Zij zijn bang dat ook zij hun bankgeheim verliezen als de EU bij belastingparadijzen inzage eist in banktegoeden van buitenlandse spaarders. Staatssecretaris van Financiën De Jager (CDA) verwacht dat beide EU-landen op korte termijn toch meewerken. (ANP)