Koning Michael heerst op Art Miami

Tijdens zijn leven was Michael Jackson al een geliefd onderwerp voor beeldend kunstenaars – denk aan Andy Warhol of Jeff Koons – maar nu hij dood is, is hij pas echt een muze geworden. Op de gisteravond geopende kunstbeurs Art Basel Miami Beach duikt de popster overal op.

Voor 155.000 dollar kunnen Jackson-fans investeren in een drieluik van modefotograaf David LaChapelle, die de zanger onder meer als aartsengel en dode Christus portretteerde. Tijdens de opening bleek de stand van galerie Shafrazi een populaire fotospot, waar het deftige kunstpubliek zich gretig met de King of Pop lieten vereeuwigen.

Een andere trekpleister is een metershoog ruiterportret van de Amerikaan Kehinde Wiley, te koop bij Deitch Projects voor 175.000 dollar. Jackson zit daarop hoog te paard, in een pose die duidelijk ontleend is aan Rubens’ beroemde portret van Philip II uit het Prado. Wiley’s galeriehoudster vertelt trots dat de popster zelf contact had gezocht met de schilder. „Hij had Wiley’s werk in 2007 gezien in het Brooklyn Museum in New York en wilde graag door hem worden geportretteerd. Wiley stelde voor om hem in de stijl van een oude meester te schilderen en stuurde hem diverse kunsthistorische afbeeldingen op. Jackson bleek behoorlijk wat van schilderkunst af te weten.” Een Japanse verzamelaar toont zich hevig teleurgesteld als blijkt dat het werk al gereserveerd is. „Kan hij er niet nog eentje maken?” probeert hij nog. „En dan liefst iets kleiner.”

Nog wel te koop is het Jackson-portret dat de Chinese kunstenar Alex Guofeng Cao toont op de veel kleinere beurs Art Miami. Het is opgebouwd uit allemaal fotootjes van Marilyn Monroe. „Michael en Marilyn zijn beiden veel te vroeg aan een overdosis drugs overleden”, verklaart de maker. „En beiden deden zich altijd heel vrolijk voor, terwijl ze zich van binnen vaak triest voelden.”

    • Sandra Smallenburg