Kampioen kaalplukken

Nergens is je spaargeld nog veilig. In IJsland smelt het weg. In Luxemburg verdween het bankgeheim. Andorra, Liechtenstein of Isle of Man: in al die belastingparadijsjes is van de boom van Monetaire Transparantie geproefd, en spoedig verschijnt daar, met vlammend zwaard, Jan Kees de Jager, Staatsecretaris Zwart Geld, om de kleine belastingontduiker te verjagen. Nu nog zonder boete. Of nou ja: wel even vermogensbelasting betalen over al die jaren.

Inmiddels hebben zich vierduizend inkeerders gemeld, samen goed voor één miljard aan schaamrood. Dat lijkt veel, maar laten we eens naar het totaal aan illegale geldstromen kijken.

Nederland loopt 16 miljard aan belastinggeld mis, door multinationals die alleen op papier hier zijn gevestigd. Nova rekende uit dat er naar schatting 18,5 miljard aan crimineel geld wordt witgewassen in Nederland. Daarvan onderschept de overheid niet meer dan 20 miljoen. Het totale vermogen van zwartspaarders is naar schatting 50 miljard.

Totaal: 84,5 zwarte miljarden. Slechts één daarvan verbleekt nu. En dat komt niet van de grote criminelen die zich verschansen in anonieme trusts en schimmige holdings. Het komt van brave, wat bangige burgermannetjes en-vrouwtjes, die een erfenisje van de vermogensbelasting wilden weghouden, zodat er op hun oude dag nog iets van over is.

Illegaal? Vast. Maar zie het als een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid. Waarom elk jaar opnieuw belasting betalen over geld waar al inkomstenbelasting- of erger: successierechten af is, en waar, als je het uitgeeft, al btw op geheven wordt? Eén geldsom, drie heffingen.

De vermogensbelasting is in de vorige eeuw al afgeschaft in Duitsland, Italië, Oostenrijk, Denemarken, Oostenrijk en Ierland. In deze eeuw stopten Finland, Luxemburg, Spanje en Zweden ermee. In de andere EU-lidstaten heeft ze nooit bestaan of is ze minder dan 1 procent. Nederland is, met 1,2 procent, Europees kampioen in het kaalplukken van spaarders.

Als De Jager coulant wil zijn voor inkeerders, dan betalen ze – cadeautje! – geen vermogensbelasting. Net als wij straks allemaal.

Christiaan Weijts

    • Christiaan Weijts