Italië stuurt 1.000 manschappen extra

Italië stuurt ongeveer 1.000 extra militairen naar Afghanistan als reactie op de oproep van de VS gisteren aan de NAVO-bondgenoten. Dat zegt minister Ignazio La Russa van Buitenlandse Zaken vandaag in de Corriere della Sera. Italië heeft op dit moment reeds 2.800 militairen uitgezonden naar Afghanistan.

Minister La Russa heeft tegen de Italiaanse krant gezegd dat het exacte aantal extra militairen snel zal worden bepaald, maar dat het aantal „onder de 1.500” zal blijven waarop was gezinspeeld in andere Italiaanse media. Op de vraag of het om 1.000 extra manschappen gaat, zei La Russa: „Laten we ‘ja’ zeggen.”

De Amerikaanse ambassadeur in Rome verklaarde in La Stampa dat het aantal van 1.000 militairen nu punt van discussie is, maar dat dit nog moet worden overlegd met de NAVO. Het Atlantisch Bondgenootschap zou vanavond in een vergadering in Brussel bijeenkomen om de bijdragen van de verschillende landen aan de ISAF-operatie te bespreken.

De Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken Rangeen Dadfar Spanta heeft volgens de BBC verklaard dat de strijdkrachten van zijn land over 18 maanden in staat zouden zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid in Afghanistan. Dat is het doel dat de Amerikaanse president Obama gisteren formuleerde in een toespraak in de militaire academie West Point waarin hij ook zei dat hij 30.000 extra militairen naar Afghanistan stuurt.

Tegenover de New York Times verklaarde minister Spanta dat hij het Amerikaanse voornemen beschouwde als een soort shocktherapie, maar dat dit tevens angst veroorzaakt. „Kunnen we het aan?” vroeg de minister.

Het presidentieel paleis in Afghanistan reageerde gisteren alleen met mededeling dat de regering de nieuwe Amerikaanse Afghanistanstrategie verwelkomt. Ook prees de Afghaanse regering Obama omdat hij officieel erkent dat de terroristen opereerden vanaf Pakistaans grondgebied.

Een anonieme Talibaancommandant in de provincie Wardak heeft tegen de BBC verklaard dat er geen vredesonderhandelingen komen met Kabul zolang buitenlandse troepen in Afghanistan zijn. „Meer Amerikaanse troepen, betekent alleen meer Amerikaanse doden.” (AFP, Reuters, BBC)