Iraniër wilde wapens stelen

Een Iraanse man heeft schuld bekend aan pogingen om gevoelige militaire technologie naar Iran te smokkelen. Dat blijkt uit documenten van de Amerikaanse rechtbank waar hij terechtstaat. Daaruit blijkt ook dat hij een Amerikaanse undercoveragent vertelde dat de leiders van zijn land denken dat een oorlog met de Verenigde Staten aanstaande is. Amir Ardebili gaf een grimmige verklaring voor waarom hij probeerde wapenonderdelen te kopen, waaronder technologie die Iran zou helpen om zich te verdedigen tegen raketaanvallen. „Volgens zijn eigen bekentenis, hielp Ardebili Iran bij de voorbereidingen voor oorlog met de VS”, schreef aanklager David Hall. Ardebili werd in 2007 gearresteerd na een clandestiene ontmoeting met een undercoveragent in Georgië. Volgens rechtbankdocumenten heeft hij in het geheim schuld bekend in mei 2008 aan een aantal aanklachten, waaronder schending van het wapenembargo tegen Iran. (AP)